Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080707-volvo-chery
080707-volvo-chery
080707-volvo-chery
080707-volvo-chery

Volvo kan köpas ut av Chery

Nya uppgifter om att Ford ska sälja Volvo fortsätter att dyka upp. Det senaste budet är att kinesiska Chery Automobile är intresserat. Enligt Caijing Magazine överväger Chery att köpa Volvo genom att gå samman med flera andra bolag.

Än en gång nås vi av nya säljrykten kring Volvo. Den här gången är det kinesiska Chery Automobile som verkar ha anmält sitt intresse för den svenska biltillverkaren. Förra veckan var det tal om att Ford hade fört samtal med Renault om ett övertagande. Dessförinnan var det kinesiska SAIC som skulle köpa Volvo. Den här veckan är det dags för ännu en vända i rykteshärvan.

Det är den kinesiska tidningen Caijing Magazine som citerar anonyma källor som ska vara särskilt insatta i ärendet. Enligt de senaste uppgifterna ska Chery Automobile, som är en av Kinas största biltillverkare, förbereda ett bud. Cherys plan uppges vara att köpa Volvo PV genom att gå samman med banker, andra bolag eller privata investerare för att skrapa ihop kapitalet. Planerna ska dock vara på ett tidigt stadium.

Affären uppges vara värd cirka 25 miljarder kronor. Detta kan jämföras med de dryga 50 miljarder kronor Ford betalade för Volvos personbilstillverkning 1999.

Chery Automobile är den största enskilda biltillverkaren i Kina och en av de biltillverkare som växer snabbast i hela världen. Förra året sålde man drygt 380 000 bilar. Chery grundades 1997 för att få fart på ekonomin i den kinesiska regionen Wuhu. Företaget är i dagsläget i statlig ägo men det finns planer på att gå över till privat ägande.

Läs mer