Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060220_volvo_dragbil
060220_volvo_dragbil
060220_volvo_dragbil
060220_volvo_dragbil Foto: Volvo

Volvo kör husvagnstest med robot

Volvo har länge haft ett bra rykte när det gäller att dra släp och husvagnar. Troligtvis är det tack vare de extrema tester varje Volvomodell måste genomgå. Numera används till och med en "robot" när bilarna körs på väg.

När du ser någon dra ett släp eller åka på husvagnssemester är det kanske inte helt ovanligt att det är en Volvo framför släpet?

Volvo används ofta som dragbil och därför satsar de också mycket på den delen av bilutvecklingen. För inte alltför längesedan avslöjade Volvo att de använder en "robot" som styr när de testar nya bilar med släp eller husvagn på.

För att testet inte ska bli okonsekvent eller subjektivt har Volvo utvecklat ett system som kopplas till bilens styrsystem och gör exakt samma rörelser varje körning för att testen ska vara jämförbara.

- Roboten gör inga mänskliga fel och den avslöjar direkt om en bil passar som dragbil eller inte, säger Stefan Svensson, ansvarig för fordonsdynamik på Volvo.

Alla tester görs i så extrema förhållanden som möjligt. Med absolut maxlastade släp körs ekipaget såväl på de kalla vintertestbanorna i Sverige som på de stekheta ökenvägarna i Arizona, USA. Dessutom körs ett uppförstest i en 23,2 km lång backe där temperaturen normalt ligger över 40 grader. Samtliga Volvomodeller måste klara det testet innan de släpps ut på marknaden. Så gör ju Volvo bra dragbilar också.