Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo krävs på 55 miljoner kronor i skadestånd för klämolycka

En ettårig flicka i USA klämdes av fönsterhissen i hennes pappas Volvo S60. Nu har en domstol ålagt Volvo att betala ut 55 miljoner kronor i skadestånd till flickan som drabbades av hjärnskador.

På en parkering i USA för snart fem år sedan tog en pappa i sin Volvo S60 från 2001 en kort tupplur. Hans dotter som ännu inte var två år fyllda fick sitta utan bälte i bilbarnstolen. Under tiden pappan slumrade, med motorn fortfarande igång (det var varmt ute), lyckades den lilla flickan stoppa ut huvudet genom fönstret samtidigt som hon lyckades komma åt knappen för fönsterhissen.

Flickan fastnade med halsen mellan rutan och dörrkanten och förblev i den positionen i flera minuter (2-4 enligt uppskattningar). Fönsterhissens funktion som är tänkt att undvika klämskador fungerade med andra ord inte.

Den lilla flickan var nära att kvävas till döds när en förbipasserande kvinna såg flickans huvud utanför bilen. Kvinnan bankade på bilens vindruta för att väcka pappan.

Bristen på luft under tiden flickan satt fast ledde till permanenta hjärnskador.

En domstolsjury kom fram till att flickans skador är till 30 procent pappans fel, på grund av att han somnade utan att ha barnet under uppsikt, och till 70 procent är Volvos fel, då bilens fönsterhiss anses ha varit defekt.

Av domstolen åläggs Volvo att betala 6,7 miljoner dollar i skadestånd till flickan och hennes familj. Det motsvarar 55,4 miljoner kronor.

Experter har räknat ut att flickans medicinska rehabilitering, både genomförd och framtida, samt att hon aldrig kommer att kunna jobba eller bo ensam, kommer att kosta 9 686 225 dollar, motsvarande 80,2 miljoner kronor. 70 procent av den summan är skadeståndssumman på 55,4 miljoner kronor.

Volvo Cars i USA har inte kommenterat händelsen eller domstolens beslut. Volvo Cars i Sverige säger till SVT Nyheter Väst att de inte heller vill kommentera det inträffade eftersom rättsprocessen eventuellt fortfarande pågår.