Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo kritiserar Teslas autopilot

En Volvo-ingenjör är kritisk till Teslas autopilot-system. ”Det ger intryck av att det gör mer än det gör, en osäker wannabe”, säger han.

När Tesla lanserade sitt autopilot-system var det många som imponerades av dess kompetens, ett system som även Teknikens Värld testade. Men systemet är fortfarande en beta-version och flera röster har höjts om hur vettigt det är att låta sina kunder agera försökskaniner med ett system som hanterar en så pass viktig funktion.

Nu kritiserar även Volvo systemet. Under en intervju med The Verge uttalar sig Trent Victor, teknisk chef för krockförebyggande system hos Volvo, om konkurrenterna. Enligt honom är riskerna med ett självkörande system i nivå tre, där föraren måste vara redo att ta över körningen snabbt, alldeles för höga.

– Systemet ger intrycket av att göra med än det verkligen gör. Systemet är en osäker wannabe, säger Trent Victor.

Volvos självkörande system som går under namnet Drive Me ska vara nivå fyra vilket betyder att det ska klara avsevärt mycket mer än att bara köra längs en väg. Enligt Victor ska Drive Me ”klara av att hantera vilken situation det än försätts i utan något ingrepp från föraren. Det betyder att föraren inte behöver vara inblandad i körningen över huvud taget. Om något går fel kan bilen på egen hand köra åt sidan och stanna på ett säkert sätt.”

Volvo har som bekant även lovat att ta fullt ansvar om någon av deras bilar skulle krocka. Drive Me-projektet kommer att dra igång under 2017 i både Göteborg, London och Kina.