Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V60 Ocean Race EditionVolvo V60 Ocean Race EditionVolvo V60 Ocean Race Edition
Volvo V60 Ocean Race Edition

Volvo lanserar nya Ocean Race- och Sport-modeller

Det är tre år sedan Volvo senast lanserade en Ocean Race-serie och nu är det dags igen. Samtidigt lanserar man Sport-versioner av V70 och XC70.

Det är 13 år sedan Volvo tog över sponsorskapet av kappseglingstävlingen Whitbread Round the World Race och döpte om den till Volvo Ocean Race. Sedan dess har Volvo släppt Ocean Race-specialversioner av sina bilmodeller med jämna mellanrum. Senast var 2011 då V60, V70, XC70 och XC60 fick Ocean Race-tillägget.

Nu är det dags igen. Denna omgång av Ocean Race-modeller är den femte i ordningen. V70 och XC70 har fått kliva åt sidan och de modeller som har blivit Ocean Race-behandlade är V40, V40 Cross Country, V60 och XC60.

Modellerna kommer att finnas i fyra olika karossfärger – Ocean Blue II, Bright Silver, Black Sapphire och Crystal White. Fälgarna med namnet Portunus är unika för Ocean Race-modellerna och mäter 17 tum på V40 och V40 Cross Country medan de är 18 tum på V60 och XC60.

Interiört är det svart eller ljust skinn med orange sömmar som gäller. Oranget är det även på golvmattorna och dörrsidorna. Dekorpaneler och lister är unika för Ocean Race-modellerna.

Ocean Race-logotypen/namnet pryder bilarna lite överallt. Bland annat framskärmarna, instegslisterna, sätena och till och med på infotainmentsystemets skärm vid uppstart. V60 och XC60 har dessutom insynsskydd i bagageutrymmet som pryds med Volvo Ocean Race-kartan.

Volvo Ocean Race-modellerna har säljstart nu i vår.

Årets upplaga av Volvo Ocean Race startar 4 oktober 2014 och avslutas i Göteborg 27 juni 2015. Vid målgång har båtarna avverkat 7 174,5 mil... landmil alltså.

Volvo V70 och XC70 Sport

V70 och XC70 fick inte bli Ocean Race-modeller denna gång. De går inte lottlösa för det. De lanseras i stället i Sport-utförande som innebär blanksvarta detaljer i bland annat grillen, backspegelkåporna, fönsterlisterna och bakluckan, samt 18-tums Diamond Cut-fälgar.

Interiört är Sport-versionerna av V70 och XC70 klädda med svart skinn med gräddvita sömmar som går igen på dörrpanelerna, mittarmstödet fram, på mattorna och på sportratten. Bilarna har även fått sportigare pedaler.

– Vi har gett V70 och XC70 ett mer dynamiskt utseende och en mer dynamisk körkänsla. Den dynamiska känslan accentueras av ett antal yttre och inre detaljer. Körkänslan har förbättrats med hjälp av ett sänkt chassi på V70 och för första gången är nu även XC70 utrustad med ett dynamiskt chassi, säger Anders H Gustavsson som är chef inom specialområdet Special Vehicles på Volvo.

Sport-versionerna av V70 och XC70 har produktion- och säljstart under våren.

Dessförinnan ska både Ocean Race- och Sport-modellerna ställas ut på bilsalongen i Genève.

Men du kanske inte faller för detta upphottade Volvo-modeller? Då kanske Zlatan Edition Volvo XC70 kan vara något för dig?