Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090511-volvo-miljöbilar090511-volvo-miljöbilar090511-volvo-miljöbilar
090511-volvo-miljöbilar

Volvo mesta miljöbilen

Inget bilmärke har sålt så många miljöbilar i Sverige som Volvo. Sedan 2004 har drygt 50 000 miljöbilar med Volvo-märke tagit sig ut i trafiken. Men tvåan är inte långt efter.

 En majoritet av miljöbilarna i Sverige är av Volvo-bilar. Det står klart sedan nyregistreringarna för april månad redovisades av Bil Sweden. Sex av tio nya miljöbilar som såldes under april var en Volvo. Det innebär att Volvo har gått om den tidigare ettan och tagit platsen som Sveriges mesta miljöbil. Sedan slutet av 2004 har Volvo sålt 50 095 miljöbilar. Saab ligger dock inte alls långt efter med 49 306 sålda miljöbilar. Trea är Ford med 33 939 bilar.

För hela topptrion består miljöbilsförsäljningen till merparten av etanolbilar. För Volvo har den talrika miljöbilsförsäljningen inneburit en stor sänkning av koldioxidutsläppen. Utslaget på hela modellprogrammet är koldioxidutsläppen 125 gram per kilometer under det här årets första månader, enligt Naturvårdsverkets beräkningar som innefattar en koldioxidreduktion på 65 procent för Flexifuel-bilarna.

Miljövänligheten i Volvos försäljning varierar i olika delar av landet. Kalmar visar lägst koldioxidgenomsnitt och allra bäst av återförsäljarna är Liljas bil i Kalmar som har nått ned till en genomsnittlig nivå på 117 gram per kilometer för alla sålda bilar under 2008.

För Volvo har den svenska miljöbilsboomen inneburit ett snabbt bränsleskifte. Av de Volvo-bilar som har sålts hittills i år är endast 6,2 procent bensindrivna. I början av 2000-talet var drygt 90 procent bensinbilar. Hittills i år står etanolbilarna för 48,6 procent av försäljningen och dieselbilarna för resten.

Läs mer