Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volvo minskar modellutbudet – diesel försvinner helt

Volvo gör en storstädning av modellutbudet på den svenska marknaden. Dieselbilar försvinner helt och alla bilar utom lilla XC40 kommer från och med nu enbart att erbjudas med laddsladd. 

Vi har hört det länge nu, att Volvo Cars ska vara ett renodlat elbilsmärke till 2030. Men hittills har de bara två renodlade elbilar i katalogen. Nu gör man ändå en storstädning för att göra plats för de kommande EX90 och EX30 och tar bort en rad motoralternativ. Det rapporterar Carup, vilket också bekräftas av Vi Bilägare

Från och med nu erbjuds modellerna S60, V60, XC60, S90, V90 och XC90 enbart som laddhybrider med tillnamnet Recharge. Lilla XC40 är den enda som kan köpas i mildhybridutförande utan laddmöjlighet, eller förstås som renodlad elbil då den också kan beställas med sluttande baklucka under namnet C40

Därmed har i ett slag samtliga dieselmodeller försvunnit från marknaden, tillsammans med alla bensinalternativ som inte har laddsladd hos de större modellerna. 

Det innebär också att de befintliga Cross Country-modellerna kommer att utgå, då de inte har erbjudits i laddhybridutförande. I stället kommer nya EX30 att så småningom erbjudas i ett Cross Country-utförande med vederbörlig terrängplast runt hjulhusen.