Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo och Autoliv bildar gemensamt bolag för självkörande bilar

I dag har Volvo Cars och Autoliv deklarerat att de skapar en joint venture-partnerskap. En avsiktsförklaring av undertecknats som ska mynna ut i ett gemensamt företag som ska utveckla nästa generations mjukvara till självkörande bilar. Huvudkontoret placeras i Göteborg.

Biltillverkaren Volvo och bilsäkerhetsföretaget Autoliv kom precis med ett pressmeddelande där de berättar om ett joint venture-projekt. Ett nytt, gemensamt bolag ska skapas och en avsiktsförklaring har undertecknats.

Det nya bolaget ska fokusera på att utveckla nästa generations mjukvara till självkörande, så kallade autonoma, bilar, något som Volvo satsar hårt på med sitt Drive Me-projekt och som Autoliv har varit delaktiga i sedan ett år tillbaka.

Det nya företaget, som planerar att dra igång verksamheten i början av 2017, ska ha sitt huvudkontor i Göteborg och 200 anställda från båda Volvo och Autoliv kommer att vara på plats inledningsvis. På medellång sikt väntas drygt 600 anställda finnas i företaget.

Företaget, som ännu saknar namn (enligt våra läsare med insyn kan det eventuellt heta Samman, ett varumärke som Volvo registrerade i USA redan förra året), blir en ny spelare på den ständigt växande globala marknaden av företag som utvecklar mjukvara för självkörande bilar.

Målet är att utveckla nya avancerade förarassistanssystem, ADAS, och tekniker för självstyrande bilar, AD. Mjukvaran kommer att ta plats i Volvos kommande självkörande bilar men även i bilar från andra biltillverkare runt om i världen då Autoliv ska sälja tekniken och produkterna exklusivt till tredje part. Intäkterna delas mellan Volvo Cars och Autoliv.

De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga på marknaden under 2019 medan den första AD-tekniken dröjer ytterligare två år.

– Det finns inga andra företag som kan hävda att de gjort mer för fordonssäkerheten globalt än Autoliv och Volvo. Detta nya företag är dessutom ett erkännande av att självkörande bilar är nästa steg som väntas förändra trafiksäkerheten i grunden, säger Jan Carlson som är styrelseordförande, vd och koncernchef för Autoliv.

– Genom att vi kombinerar våra kunskaper och resurser skapar vi en världsledare inom utveckling av AD-mjukvara. Det innebär att vi kan lansera denna spännande teknologi snabbare till våra kunder, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars Group.

Både Autoliv och Volvo Cars kommer att bidra med immateriella rättigheter för sina ADAS-system till det gemensamma joint venture-företaget. Utifrån detta kommer företaget utveckla ny ADAS-teknik och nya AD-system. De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga på marknaden under 2019, och den första AD-teknologin 2021.

Vd för det nya bolaget blir Dennis Nobelius, i dag vd för Volvo i Schweiz och tidigare vp för fordonsserie 90 på Volvo.