Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo och Uber utvecklar självkörande bil

Biltillverkare runt om i världen satsar allt mer på utvecklingen av självkörande bilar. Ford avslöjade nyligen att man gör stora satsningar på just självkörande bilar. Hyundai är i diskussioner med Google om liknande ämnen. Och nu är det Volvos tur - som nu presenterar ett samarbete med Uber.

Samåkningstjänsten Uber och Volvo satsar tillsammans 300 miljoner dollar i ett projekt som ska leda till att man slutligen får fram helt självkörande bilar. Samarbetet träder redan i kraft på så vis att Uber köpt in ett antal Volvo XC90 som nu ska utrustas med Uber:s självkörande system. 

Med start senare den här månaden kommer människor i Pittsburgh i USA kunna beställa självkörande bilar via Uber:s app. Från början kommer det sitta anställda från Uber både i förarsätet och passagerarsätet för att se till att allt går säkert till. Skulle något misslyckas i bilens självkörande system kommer personen i förarsätet ta över direkt.

Totalt ska Volvo leverera 100 stycken XC90 till Uber i Pittsburgh som ska omvandlas till självkörande bilar. 

Tillsammans ska ingenjörer från Uber och ingenjörer från Volvo dessutom utveckla en helt ny bil som sedan ska användas av både Volvo och Uber i självkörande syften. Bilen kommer att utvecklas på SPA-plattformen, samma plattform som används för XC90, V90 och S90