Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo och Uber visar självkörande produktionsbil

Nu presenteras Volvos första helt självkörande produktionsbil – en XC90 med Ubers autonoma system. Runt 2025 förväntar sig Volvo att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma.

Volvo Cars och Uber var i fjol rejält på tapeten, inte minst på grund av den tragiska dödsolyckan i Arizona i USA, där Volvos säkerhetssystem enligt uppgift var avstängt.

Nu har det appbaserade taxibolaget och Volvo Cars presenterat en gemensamt utvecklad självkörande produktionsbil. Den är en del av det avtal som de två företagen ingick år 2016 och som innefattar leverans av tiotusentals självkörande bilar under de kommande åren. Flertalet prototyper har redan tagits fram.

– Vi tror att autonom körteknik kommer att göra att vi kan förbättra säkerheten ytterligare, grunden för vårt företag, säger Volvos vd Håkan Samuelsson och fortsätter:

– Vårt avtal med Uber understryker vår ambition att vara förstahandsvalet för världens ledande appbaserade taxibolag.

XC90 har flera säkerhetsfunktioner redan i grundutförandet, vilket gör att Uber smidigt kan installera sitt självkörande system. Bland funktionerna finns flera reservsystem för såväl styr- och bromsfunktioner och extra räckvidd genom ett integrerat batteri (Volvo nämner inget om det, men vi förmodar att de syftar på att bilen är en laddhybrid). Reservsystemen är utformade för att kunna stanna bilen snabbt om de primära systemen slutar fungera.

Dessutom är sensorer installerade ovanpå och inbyggda i bilen, detta för extra säkerhet och manöverduglighet i stadsmiljö.

– Att ha ett nära samarbete med företag som Volvo är en viktig del för att effektivt bygga en säker, skalbar självkörande fordonsflotta. Volvo har länge varit känt för sitt engagemang för säkerhet, vilket är hörnstenen i deras senaste produktionsklara självkörande bil i grundutförande. Kombinerad med vår självkörande teknik kommer denna bil att vara en viktig ingrediens i Ubers autonoma produktsvit, säger Eric Meyhofer, vd för Uber Advanced Technologies Group.

När Volvo Cars lanserar framtidens självkörande bilar i början av 2020, planeras ett liknande koncept. Nästa generation Volvo-modeller, som är baserade på fordonsarkitekturen SPA 2

, ska också innehålla funktioner möjliggör en övervakad autonom körning, exempelvis på motorvägar och ringleder.Enligt Volvo Cars kan autonom körning leda till en betydande trafiksäkerhet i samhället i stort. Innan alla bilar har blivit självkörande finns andra fördelar, däribland en bättre körupplevelse.– I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma, säger Håkan Samuelsson.

https://youtu.be/SNQ01M2UdcE