Volvo överväger extra lyxig S90

Volvos nya sedan S90 kan komma att bli extra lyxig för att de tätaste baksätespassagerarna i Kina inte ska välja tyskt.

Under 2015 visade Volvo upp XC90 Excellence på bilsalongen i Peking, en extra lyxig version innehållandes mer läder och trä, kylskåp, fåtöljer i stället för baksäte, extra benutrymme, massagefunktioner, kraftfullt ljudsystem från Bowers & Wilkins och extra mycket ljudisolerande material för bättre ljudkomfort. Så sent som förra månader visades modellen upp än en gång. Det var på bilsalongen i Genève i samband med Europapremiären då även det svenska priset annonserades – 1,3 miljoner kronor. Mycket pengar, men då ingår också Volvos mest sofistikerade drivlina, nämligen T8 AWD Twin Engine som kombinerar en turboladdad bensinmotor med en elmotor som är placerad över bakaxeln.

Med XC90 Excellence har Volvo numera ett flaggskepp som har potential att stjäla kunder från tyskarnas dyraste vagnar, men frågan är om Volvo nöjer sig där? Sannolikt inte. I och med introduktionen av S80-efterträdaren S90 har man ytterligare en kärra som kan bli extra prålig och tilltala kundgruppen som har extra tjocka plånböcker.

Så har ser det ut i XC90 Excellence.

En S90 Excellence är under övervägande och det ska nog mycket till om Volvo väljer bort S90 med samma lyxiga attribut som finns i XC90 Excellence.

Två bekväma fåtöljer i baksätet i stället för ett helt säte, kyl för champagnekylning mellan dessa, kristallglas från Orrefors och ett riktigt högkvalitativt ljudsystem skulle garanterat få kinesiska direktörer att inte bara tanka på tyska och brittiska direktörsvagnar. S90 Excellence skulle passa bäst i S90L-utförandet, varianten med lång hjulbas, men är förmodligen också aktuell för varianten med normalt axelavstånd.

Om S90 Excellence blir av får den samma hybriddrivlina, T8 AWD Twin Engine, som sitter i XC90 Excellence. Några andra motorer lär inte vara aktuella, inte heller några marknader utanför Kina. Däremot kan Lounge Console, som gör bilen ännu lyxigare, vara aktuellt.