Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Henrik Ottosson

Volvo överväger konkurrent till Mini och Audi A1

Volvo har alldeles nyss lanserat sin nya minsting V40. Men den svenska biltillverkaren vill gå ned ännu ett steg i storlek och utmana bland annat BMW som har Mini och Audi som har A1.

Branschtidningen Automotive News Europe har nyligen haft en pratstund med Volvos vd Stefan Jacoby. Enligt honom tittar Volvo på möjligheterna att ta fram en konkurrent till Mini och Audi A1.

 Jacoby ser inga direkta hinder att göra en liten Volvo med premiumframtoning då köpare av premiumbilar i dag är villiga att spendera det där lilla extra även när det kommer till små och kompakta bilar.

 – Köparna definierar inte längre premium och lyx baserad på storlek och antal cylindrar, det finns andra attribut som har trätt in i bilden, säger han.

 Om Volvo skulle göra en till storleken mindre modell skulle de behöva en samarbetspartner samt mindre motorer än vad de har i dag. En trolig partner, enligt Jacoby, skulle vara Geely som redan äger Volvo.

 Men någon brådska har inte Volvos vd med att sjösätta en liten och kompakt Volvo-modell.

 – Min prioritering är SPA-plattformen och att förnya kärnmodellerna, 60-serien, 80-serien, 90-serien och suvarna. När jag är klar med det kan jag titta på att bredda programmet, nischa oss, göra en sportback samt även titta på mindre modeller, säger Stefan Jacoby till Automotive News Europe.

 Att Jacoby funderar i dessa banor är inte helt osökt med tanke på att B-segmentet med lite lyxigare modeller försäljningsmässigt ökade 19 procent i Europa förra året till 332262 bilar. Ledstjärnan i segmentet förra året var just Audi A1 men även Lancia Ypsilon. Under 2012 års första sex månader backade dock segmentet med ungefär tio procent.