Volvo P1800 Cyan officiell – 420 hk och 990 kg
Den mystiska Volvo P1800 som dök upp i somras är nu officiell. Cyan Racing har skapat en modern P1800, med mycket av originalets mekaniska prägel oförändrad, som gör modellen till den hypervassa sportbil som den aldrig blev för 50-60 år sedan.
I slutet av juli dök det upp bilder på en maskerad Volvo P1800 som var registrerad på Cyan Racings motorutvecklingschef Mattias Evensson. Det var tydligt att någonting alldeles extra var i görningen, sannolikt med tanke på att P1800 fyller 60 år nästa år. För bara några dagar sedan fick vi bekräftelse i form av några detaljbilder som lades ut på Cyan Racings sociala kanaler på nätet.
Nu väljer Cyan Racing att helt och hållet lyfta på locket – och presentera Volvo P1800 Cyan.
– Ursprungliga Volvo P1800 presenterades 1960, ett år före Jaguar E-Type, två år före Ferrari 250 GTO och tre år före Porsche 911. Jaguaren, Ferrarin och Porschen är alla bilar med uppföljare. Det gav oss inspiration att skapa vad som kunde ha varit om vi som racingteam hade varit där under 1960-talet och tävlat med P1800 och fått designa en gatversion av vår racerbil. Vi har gjort det tidigare med tre av våra racerbilar, Volvo C30, Volvo S60, då vi var kända som Polestar, och förra året Lynk & Co 03 Cyan. Volvo P1800 Cyan är vår tolkning av vad som kunde ha varit, säger Christian Dahl, Cyan Racings grundare och vd.
MISSA INTE: Så skrev vi om då sprillans nya Volvo P1800 när vi körde den för första gången 1961
Med Volvo P1800 Cyan har teamet inte velat skapa en modern bil med det senaste i teknikväg. Bilen har alltså ingen elmotor, inte heller några förarhjälpmedel, självkörande funktioner eller uppkopplingsmöjligheter. P1800 Cyan har inte ens ESP-system (antisladd), ABS-bromsar (låsningsfria bromsar) eller bromskraftförstärkare. Det är ”back to basic”, som det var förr när originalbilen föddes.
– Självklart kunde vi ha byggt en elektrisk Volvo P1800 fylld med all den senaste tekniken, komforten och lyxen. Men det var inte vad vi ville ha. Mitt i detta paradigmskifte bestämde vi oss för att sakta ner tiden och frysa en del av den i vår egen tidskapsel. Att ta det bästa från det gyllene 60-talet och kombinera det med vårt kunnande i dag, och hålla en ren men ändå förfinad körupplevelse, säger Christian Dahl.
LÄS OCKSÅ: Så bra är Volvo V90 efter uppdateringen
– Vi bestämde oss för att använda vår kunskap inom motor, aerodynamik och chassidesign till en bil som levererar den ”cyaniska” teknikfilosofin när det gäller förutsägbarhet och instinktiv förarkontroll, men ändå behålla den lätta, analoga körupplevelsen på 1960-talet, säger Mattias Evensson som är projektledare och ansvarig för motorutvecklingen hos Cyan Racing.
Grunden är en ljusröd Volvo P1800 från 1964 som hamnade hos Cyan Racing under 2018. Borta är originalkarossen som är ersatt med en väldigt snarlik som är gjord av kolfiber som hjälper till att styva upp bilen. Som Cyan Racing säger, 1960-talets bilar flexar mycket, och det var något de var tvungna att motverka. Kolfiberkarossen är höghållsfasthetslimmad på chassikonstruktionen som är förstärkt med höghållfast stål. Förutom hög vridstyvhet ger materialen och tekniken en annan fördel – låg vikt. Volvo P1800 Cyan väger in på endast 990 kilo.
Karossen skiljer sig från originalets genom att kupén har fått en något annorlunda position och, som tydligt syns på bilderna, att den har breddats rejält för att få till en bredare spårvidd. Den främre mäter 146,6 centimeter och den bakre 148,9 centimeter. Det är bra mycket mer än originalbilens 131,5 centimeter både fram och bak.
Axelavståndet är 244,6 centimeter, fyra millimeter kortare än P1800:s traditionella mått. På längden har många centimeter försvunnit i och med P1800 Cyans betydligt nättare stötfångare. 420,3 centimeter är nästan 15 centimeter kortare. På bredden är den 174,8 centimeter, knappt fem centimeter bredare, och på höjden 122 centimeter, ungefär sex centimeter lägre än originalbilen.
Innan denna P1800 blev P1800 Cyan hade den Volvos berömda B18-motor under huven, det vill säga en 1,8-litersmotor som i detta fall nådde 108 hästkrafter. Cyan Racing hade tankar på att behålla denna originalmotor men tittade även på andra alternativ, bland annat Volvo B230-motorn på 2,3 liter, Volvos omåttligt populära raka femma samt den svenska biltillverkarens raka sexa. Valet föll till sist på Volvos raka turbofyra på 2,0 liter, det vill säga dagens VEA-motor men i ungefär samma utförande som i WTCC-vinnarbilen 2017 – Volvo S60 Polestar Cyan Racing TC1 som Thed Björk blev världsmästare i. Det betyder 420 hästkrafter och 455 newtonmeter ur en varvvillig maskin med varvtalsstopp vid 7 700 r/min. Maxeffekten nås vid 7 000 r/min och maxvridet vid 6 000 r/min.
Cyan Racing har mappat motorn till att, trots att den är turbomatad (Borg Warner-turbo som laddar 2,7 bar), ge känslan av en icke överladdad motor. Både effekt och vridmoment levereras linjärt upp mot varvtalstoppen för att, som Cyan Racing beskriver det, bjuda på körkänsla à la 1960-talet men med ökad prestanda och precision.
Racingteamets motoringenjörer har nästan tio års erfarenhet och kunskap om just denna motor.
Motorn är sammanlänkad med bakhjulen via en femväxlad manuell låda från Holinger som sägs vara noggrant utvald eftersom den levererar den där mekaniska känslan från förr. Dock är precisionen högre än 1960-talets växellådor, samtidigt som nya lådan kan hantera betydligt större krafter.
Bakaxeln, som är utbytt mot en ny utvecklad av Cyan Racing, har en differentialbroms. Ingen elektronisk vridmomentsstyrning här inte.
Hjulupphängningarna är förstås av modernt snitt med mycket aluminium och andra lättviktsmaterial. Som på många ban- och sportbilar är stötdämparna justerbara för total kontroll av både kompression och retur.
– Vi är verkligen nöjda med det grepp och den precision som vi har uppnått med chassit i kombination med en responsiv styrning. Bilen går dit du siktar. Du kan vara brutal in i en kurva och ändå hitta apex och gå ut med millimeterprecision, säger Thed Björk som har varit med vid utvecklingen av P1800 Cyan.
Utöver stötdämpare som är justerbara går det även att skruva på camber- och caster-vinklarna samt styrningen.
Fälgarna är 18 tum stora, 8,5 tum breda fram och 9,5 tum breda bak. På dessa är Pirelli P Zero monterade, 235 millimeter med 40-profil på framhjulen och 265 millimeter med 35-profil på bakhjulen. Bakom dessa sitter fyrkolvsok både fram och bak. Dessa greppar 362 millimeter stora skivor fram och 330 millimeter bak. En banbilsinspirerad detalj är fälgarnas centrumbult.
Några prestandauppgifter får vi inte reda på i dag, men då bilen väger strax under ett ton (viktfördelning 47/53 fram/bak) samt att man har haft C30 Polestar Performance Prototype (PCP, den bil som världen ville skulle gå till serieproduktion men som aldrig gjorde det) som utgångspunkt vid utvecklingen är det tydligt att den är snabb. C30 PCP, som var Cyan Racings första gatbil (då hette de fortfarande Polestar), hade 405 hästkrafter och gjorde 0-100 km/h på 4,1 sekunder, men så vägde den också nästan 400 kilo mer än P1800 Cyan.
Cyan Racing nämner ingen prislapp, men de skriver att potentiella kunder kan få den uppgiften tillsammans med övriga specifikationer (från 500 000 dollar har vi i efterhand fått som prisuppgift från Cyan Racing, det betyder ungefär 4,35 miljoner kronor och inkluderar inte donatorbilen). Volvo P1800 Cyan är alltså ingen one-off, utan ska byggas i fler exemplar, baserat på antalet beställningar. Hur många man siktar på är dock okänt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se