Volvos plan: Färre kombimodeller och fler suvar

Volvos vd Håkan Samuelsson bekräftade nyligen i en intervju att företaget kommer tillverka allt färre ”vanliga” personbilar, för att i stället satsa mer på suvar.

I takt med hur diskursen kring klimatförändringar har tilltagit har också miljökraven på biltillverkarna ökat. Tillverkarna tävlar därför i vem som kan åta sig allra tuffast hållbarhetsmål, med olika mer eller mindre realistiska målsättningar annonserade var och varannan dag.

En som verkligen gått i bräschen för detta är Volvo Cars som meddelat att man endast planerar erbjuda elbilar till 2030 och ska vara fullständigt cirkulära till 2040. Ett steg på vägen är klimatneutrala fabriker, som exempelvis företagets äldsta i Torslanda – och satsningar på förnybara drivmedel.

Men viktigast i klimatomställningen blir förmodligen hur Volvo tänkt sig att deras fordonsutbud ska se ut. Redan nu står laddbara bilar för 40 procent av företagets försäljning i Europa. Bland dessa är suvarna populärast, och fler ska det bli – åtminstone om man får tro märkets vd Håkan Samuelsson.

– Vi behöver fler suv-modeller för våra större elbilar. Det är så vi arbetar nu och det är vad vi har i vår utvecklingsplan, säger han i en intervju med bilsajten Autocar.

Mindre sånt här... Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld

När fokus flyttas till suvar och elbilar är det naturligt att andra modeller kommer behöva flytta på sig.

– Traditionellt har vi haft sedaner, kombier och suvar. Numera är runt 75 procent av försäljningen suvar, vilket betyder att vi behöver fler sådana, säger Håkan Samuelsson.

– Vi behöver färre sedaner och kombibilar, vi har många sådana i dag men vi måste komma bort från det. Vi kommer fortfarande ha dem i framtiden men förmodligen inte lika många, fortsätter han.

... och mer sånt här.

Modeller som tros kunna ”drabbas” av denna kursriktning är kombibilarna V60 och V90 samt sedanerna S60 och S90. Spekulationer gör gällande att de båda kombimodellerna kan sammanfogas till en enda modell och att samma sak kan bli aktuellt för sedanerna. Bland kommande modeller märks de rena elbilarna Volvo XC20 och Volvo C40 Recharge.