Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo planerar fler Cross Country-modeller

På pågående Detroitsalongen står Volvo S60 Cross Country utställd. Publikens mottagande har varit överraskande positiv vilket får Volvo att fundera i banor kring fler Cross Country-modeller.

Det var något överraskande för många när Volvo i början av månaden presenterade en sedanmodell, S60, i Cross Country-utförande. När V60 Cross Country presenterades i höstas var det inte lika många som höjde på ögonbrynen, V60 var en mer väntad modell att få Cross Country-behandling.

S60 Cross Country står just nu i Volvos monter på Detroitsalongen och produktionen är snart igång, endast åtta månader efter det att första spadtaget togs.

Mottagandet på salongen har varit varmt och positivt, så pass att det överraskade Volvos nyutnämnde USA-chef Lex Kerssemakers.

Till Autocar säger han att Volvo planerar för att lansera fler Cross Country-modeller i framtiden, och att mottagandet på salongen har indikerat att det är rätt väg att gå.

– Hade du frågat mig för 18 månader sedan om vi skulle göra detta (Cross Country-satsningen, reds anm) skulle jag ha sagt att det inte är vår främsta prioritering. Men vi har börjat se försäljningsökningar för Cross Country-modeller och vi har börjat tro på varumärkets potential. Vi vill återföra lite energi i det då vi ser att det är ett koncept som verkligen kan växa i framtiden, säger Lex Kerssemakers.

Att Volvo har fler Cross Country-modeller på gång har vi flera gånger poängterat. När V90, ersättaren till dagens V70 kommer inom kort, kommer den att Cross Country-behandlas till en V90 Cross Country. Den blir då efterträdaren till dagens XC70.

Volvo tänker sig alltså i framtiden att bilar med XC-emblem är högbyggda bilar som nya XC90, nuvarande XC60 och kommande XC40, det vill säga suvar. Bilar med Cross Country-tillägg är i stället befintliga modeller (ej suvar) som bland annat får något förhöjd markfrigång, skyddande plastdetaljer och fyrhjulsdrift.

Men med tanke på Kerssemakers uttalande kan vi förmodligen förvänta oss ännu fler Cross Country-modeller. När V90 Cross Country står färdig kan vi förhoppningsvis se fram emot en S60 Cross Country och en V60 Cross Country. Inte dagens utan nya generationen som förmodligen visas under 2017. Då kanske vi också får se en C60 Cross Country, det vill säga coupéversionen av nästa generation S60 iförd Cross Country-kläder.

Lägg därtill att det redan finns en V40 Cross Country och som lär få någon form av ersättare, även om det dröjer ett tag till.

Någon S90 Cross Country och C90 Cross Country får vi nog aldrig se. Fast S80-efterträdaren S90 kanske skulle göra sig bra i lite robustare utförande, så även coupéversionen C90 (om den nu blir av, vilket vi hoppas). Så man ska aldrig säga aldrig.