Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo presenterar S90 Ambience Concept

I dag visar Volvo upp konceptbilen S90 Ambience som sägs vara första sensoriska bilen som kombinerar visuella inslag med ljud och doft.

Volvo spinner vidare på lyxspåret som redan presenterats i form av S90 Excellence, en tresitsig lyxsedan ämnad för den rika kineser som inte kör bil själva utan låter privatchaufförer ta hand om rattandet.

bilsalongen i Peking, som öppnar den 25 april, visar Volvo upp en förädlad version av S90 Excellence som de kallar för S90 Ambience Concept.

Bilen är ett smakprov på vad Volvo kan komma att erbjuda i form av ”pulsnedsättande medicin” för stressade storstadsmänniskor. En interiör miljö som andas lugn och fridfullhet, något man åstadkommer med ljus, ljud och doft. Volvo kallar bilen för branschens första sensoriska upplevelse, alltså en bil som på flera sätt påverkar människans olika sinnen.

 Volvo S90 Ambience Concept med Lounge Console.

– Ambience Concept omdefinierar lyx genom att ta det bortom materialval för att skapa en bil som skapar en koppling till dina sinnen. Designen utforskar sinnesstämningen hos de åkande och gör att de kan påverka sitt humör och välbefinnande, säger Robin Page, designchef på Volvo Cars.Med en mobiltelefonapplikation kan baksätespassagerarna välja sju olika teman som påverkar hur innertaket visualiseras och som kombineras av olika ljud och dofter. De sju teman som är valbara utgörs av nordiskt ljus, skandinavisk skog, svansjön, skärgård och regn samt natt och frihet. Sistnämnda sägs ge frisk och upplyftande energi till baksätespassagerarna. Hur privatchauffören bakom ratten påverkas är oklart.

https://youtu.be/yjowl8ZTh6w

Ljudet till varje tema strömmar ut genom bilens ljudsystem från Bowers & Wilkins Premium, inklusive små diskanthögtalare som är integrerade i nackstöden. I mittkonsolen utsöndras dofter från Byredo som är tema-anpassade. Fyra dofter finns.– Vi är kända för vår strategi där vi sätter människan i centrum och som branschledande när det gäller avancerad säkerhetsteknik. Ambience förstärker detta och visar vårt bredare fokus på mänsklig omtanke, som börjar med säkerhet och även omfattar allmänt välbefinnande, säger Robin Page.

https://youtu.be/QEhLSWotIRI

S90 Ambience Concept är i nuläget just en konceptbil men avsikten är att göra konceptet tillgängligt i vanliga S90 Excellence-serien, främst på den kinesiska marknaden.– Ambience Concept har främst tagits fram för den kinesiska marknaden och erbjuder en kontrast till Kinas ibland hektiska stadsmiljöer. S90 Ambience Concept kommer att stärka vårt varumärkes premiumvärden i denna viktiga region, säger Martin Andersson, Senior Commercial Product Manager på Volvo Cars avdelning för specialfordon, som ansvarar för Excellence-serien.