Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo presenterar XC90 Armoured – bepansrad tungviktare på 4,5 ton

Nu ger sig Volvo in i leken tungt armerade fordon riktade till personer med högt skyddsbehov. Första modellen är en XC90 som förstärkts med 1 400 kilo förstärkning.

Bepansrade bilar finns det en hel del av, bland annat erbjuder de tyska premiumtillverkarna säkerhetsversioner av de mest lyxiga modellerna, något som personer runt om i världen i behov av beskydd uppskattar. Den mest kända bepansrade bilen är förmodligen Cadillacs presidentlimousin som amerikanska presidenten åker i när han håller sig på marken (Air Force One används i luften). The Beast kallas presidentlimousinen.

Något svenskt alternativ har personerna med högt skyddsbehov inte kunnat titta på bortsett från några enstaka exemplar – förrän nu. Volvo blir nämligen en biltillverkare av armerade bilar. Att de ger sig in i branschen beror på en allt större marknad (oroväckande tecken) och att den svenska biltillverkaren på senare år har fått flertalet förfrågningar om armerade bilar.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa armerade bilar. Med våra armerade bilar erbjuder vi bilar med hög personlig säkerhet för dem som har ökat skyddsbehov, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Cars Special Vehicles.

Volvos armerade bil baseras på XC90 T6 AWD Inscription men har fått chassikomponenter och bromsar utbytta för att klara de tuffa kraven på en armerad bil, inte minst vikten som har ökat med 1,4 ton till en totalvikt på 4 490 kilo. Totalvikt är fordonets tjänstevikt plus vikten på passagerare (ej föraren då denna är inkluderad i tjänstevikten) och last.

Spana in tjockleken på sidorutan.Spana in tjockleken på sidorutan.Spana in tjockleken på sidorutan.
Spana in tjockleken på sidorutan.

Bilen är skyddsklasscertifierad enligt VPAM VR8 vilket innebär att den ska uppnå ett 360 graders ballistiskt skydd (t ex en raketattack) samt ett högt sprängskydd (t ex minor).

– Med vår XC90 Armoured i VR8 skyddsklass (VPAM BRV 2009/ERV2010), erbjuder vi ett högt skydd och samtidigt bibehåller vi bilens grundegenskaper. Kunden är exempelvis säkerhetstjänster som använder bilen för att transportera personer med högt skyddsvärde, säger Stephan Green.

Grunden till bilen tillverkas som vanligt i Volvos Torslanda-fabrik i Göteborg, men alla specialdetaljer utförs av Trasco Bremen på plats i Tyskland som har lång erfarenhet av denna typ av bilar.

– Produktionen sker under sekretess, stränga rutiner och översyn för att uppnå de ballistiska krav som ställs, säger Stephan Green.

Vad är det då som väger så mycket? Armeringen av höghållfast stål med tio millimeters tjocklek utgör en stor del av extravikten, så även de kraftiga rutorna med en tjocklek på upp till 50 millimeter.

Volvo XC90 Armoured, som är en tungt armerad bil, går att beställa redan i dag och de första leveranserna äger rum mot slutet av 2019.

Volvo erbjuder även lätt armerade bilar för personer med lägre skyddsbehov. Utöver XC90 finns då även XC60 att välja. Efter att grundbilen byggt färdigt i hos Volvo skickas den ned till Brasilien där den armeras. I Sydamerika är efterfrågan på bepansrade bilar särskilt stor. De lätt armerade bilarna har Volvo för avsikt att börja leverera under första halvåret av 2020.