Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080725-volvo-förlust-2kvartal
080725-volvo-förlust-2kvartal
080725-volvo-förlust-2kvartal
080725-volvo-förlust-2kvartal

Volvo PV går med fortsatt förlust

De mörka siffrorna fortsätter att hemsöka Volvo PV. Under årets andra kvartal gjordes en förlust på drygt 720 miljoner kronor. Därmed har Volvo PV förlorat drygt 1,6 miljarder kronor hittills i år.

Under gårdagen släppte Ford sin rapport för årets andra kvartal. Det blev ett katastrofdåligt andra kvartal för Ford, och inte mycket bättre gick det för dotterbolaget Volvo PV. Fordkoncernens totala förlust uppgår till gigantiska 8,7 miljarder dollar, drygt 52 miljarder kronor. För Volvo stannade förlusten på mer beskedliga 720 miljoner kronor. Även om det under det andra kvartalet gick något mindre dåligt än under det första, då förlusten uppgick till 900 miljoner kronor, är det svårt att se någon ljusning för Volvo.

Förklaringen till den fortsatta nedgången går att finna i för låga volymer och vad Ford kallar en dålig produktmix. Dessutom anses en för låg prissättning och ofördelaktiga valutakurser vara stora bovar i dramat. Intäkterna sjönk från 4,4 miljarder dollar till 4,3 miljarder dollar, knappt 26 miljarder kronor. Med anledning av de svåra tiderna planerar Volvo att minska produktionen. Under det tredje kvartalet ska 80 000 bilar byggas och 110 000 under det fjärde kvartalet. Det kan jämföras med 112 000 bilar under det andra kvartalet.

Som det har rapporterats tidigare om befinner sig Volvo i en svår situation. Man pressas hårt av främst höga råvarupriser och en låg dollarkurs som förintar lönsamheten på USA-marknaden. Det har redan beslutats om en rad åtgärder, där varslandet av 1 200 anställda är den största och senaste. Den stora frågan är nu vad som kan göras för att förbättra situationen, om det överhuvudtaget finns något att göra. Mycket hjälp från moderbolaget finns nog inte att få, då Ford har fullt upp med sina egna problem.

Läs mer