080630-volvo-ford-saic Foto: © Bruce Benedict 2007

Volvo PV ska inte säljas till Kina

Det rykte som uppstod i samband med Volvo PV:s varsel av 2 000 anställda är felaktigt. Volvo PV ska inte säljas till kinesiska SAIC och det har inte förts något samtal mellan SAIC och Ford.

När Volvo PV i förra veckan meddelade att totalt 2 000 anställda varslas uppstod samtidigt ett rykte att Volvos moderbolag Ford ska ha fört samtal med kinesiska Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) om en eventuell försäljning. Spekulationerna tog fart på allvar sedan Dagens Industri rapporterat om att Ford hade inlett förhandlingar med SAIC.

SAIC förnekar nu att detta ska ha skett. En anonym företagskälla säger till Automotive News att så vitt han/hon vet så har SAIC aldrig varit i kontakt med Ford med anledning av ett köp av Volvo PV. Ford förnekar även de att det ska ha samtalats företagen emellan. Man gör det på samma sätt som man gjort i snart ett år, det vill säga genom att hänvisa till tidigare uttalanden om en försäljning och understryka att Fords fokus ligger på att förbättra Volvos resultat.

Frågan är nu vad detta säger om försäljningsryktena. Kan de avfärdas eller finns det fortfarande anledning att tro på en försäljning av Volvo PV. Helt klart är i alla fall att Fords förnekande inte säger korvspad, då de har all anledning att hemlighålla eventuella förhandlingar.

Läs mer