080625-volvo-varsel-2000

Volvo PV varslar 2 000 personer

I dag meddelas det att Volvo Personvagnar varslar 1 200 personer om uppsägning. Det är det största varslet i företagets historia. Värst drabbat blir Göteborg, men även i Olofström blir det kännbart. Ytterligare 800 personer berörs av sparpaketet.

Utöver de 1 200 som varslas om uppsägning berörs också 300 tjänstemän i utlandet samt 500 konsulter som kommer att få sina kontrakt uppsagda. Totalt sett rör det sig alltså om 2 000 personer som kommer att få lämna sina jobb inom Volvo Personvagnar. Ett så här stort varsel har inte tidigare förekommit i Volvo PV:s historia enligt presschef Maria Bohlin.

Anledningen till varslet är de tuffa ekonomiska tiderna med svag dollarkurs, höga råvarupriser och så klart mindre gynnsamma försäljningssiffror som delvis beror på de höga oljepriserna.

Volvo PV:s vd Fredrik Arp skriver i ett pressmeddelande att beskedet både är tråkigt och nödvändigt, men en åtgärd för att nå ett bättre finansiellt läge.

Varslet är dock bara en del i ett stort sparpaket om fyra miljarder kronor. Fler neddragningar är alltså att vänta senare under året.

Fördelningen av dagens varsel ser ut som följer:

Volvo PV i Göteborg, 1 105 personer. Tredje skiftet i Torslandafabriken som består av 600 personer ingår i denna siffra. 

Karosskomponenter i Olofström, 50 personer, endast tjänstemän. De 1 890 Metall-anslutna vid karosserifabriken berörs inte. 

Volvo Personbilar Sverige, 45 personer 

Dessutom berörs flera underleverantörer och bemanningsföretag av Volvo PV:s besparingspaket med varsel som följd. 

Läs mer