100413-volvo pv geely

Volvo PV:s självständighet i fara?

I går uttalade sig vd:n för Geely Automobile, Gui Shengyue, om att Volvo Personvagnar kommer att införlivas i Geely och därmed inte kvarstå som ett självständigt bolag. Uttalandet går stick i stäv mot tidigare löften. Geely-koncernen tillbakavisar i dag uppgifterna i uttalandet.

Ett av bland annat fackens krav för att godkänna att Geely köper Volvo Personvagnar är att Volvo ska förbli ett företag på egna ben, fristående från de kinesiska ägarna, med huvudkontor i Göteborg.

Geely Automobiles vd Gui Shengyue sa  däremot något helt annat i går under en presskonferens. Han menade att Volvo Personvagnar ska införlivas i Geely, det på Hong Kong-börsen noterade bolaget, och att det maximalt ska ta tre år.

Hans uttalande är precis tvärtemot de löften som Geely-koncernens vd Li Shufu tidigare gett under köpeprocessen, bland annat eftersom de svenska rösterna ställt det som krav.

Skulle det ligga sanning bakom Gui Shengyues uttalande är Volvos självständighet snart ett minne blott.

Men förhoppningsvis kan vi andas ut och och anta att Gui Shengyue har gjort en ”Bob Lutz”, det vill säga ett plumpt uttalande. Det är inte första gången i så fall.

Enligt Li Shufu, som förutom vd för koncernen också är grundare till moderbolaget Zhejiang Geely Holding Group, tillbakavisar han och koncernen utttalandet. Volvo Personvagnar ska kvarstå som självständigt bolag med huvudkontor i Göteborg, precis som de lovat.

Anders Fogel, Geely Holding Groups svenske talesman, berättar för SR Ekot att moderbolaget inte har några planer på att införliva Volvo i Geely och att han tror att Geely Automobiles vd Gui Shengyues uttalande kan vara ett uttryck för hans egna drömmar.