Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101206-volvo r30 v8 awd
101206-volvo r30 v8 awd
101206-volvo r30 v8 awd
101206-volvo r30 v8 awd

Volvo R30 V8 AWD – drömbilen

I fredags visade vi upp en mindre fager och fiktiv Volvo skapad av en brittisk designer. I dag kan vi visa er en betydligt vackrare skapelse som en läsare på teknikensvarld.se har format. Volvo R30 med mittmotormonterad V8 och fyrhjulsdrift. Mums!

Kan det här rent av vara drömbilen hos alla Volvo-fantaster? Mycket möjligt, men den lär förbli en drömbil för all framtid eftersom bilen på de här tre bilderna är skapad av en av våra läsare. En kille som för övrigt jobbar på just Volvo, dock inte med design.

 Läsaren, som har valt att vara anonym, berättar att denna Volvo R30 V8 AWD är skapad i modelleringsprogrammet 3ds Max. Bilen finns alltså enbart som ettor och nollor.

 Skaparen av denna läckra R30 har mycket att berätta om bilen. Bland annat att plattformen är den väl använda P1 som bland annat C30, C70 och S40 vilar på. Dock med den skillnaden att subframen är monterad bak eftersom R30 V8 AWD är av mittmotorkonfiguration och att Volvo-trimmarna Polestar Performance har haft ett finger med i spelet. På tal om motorn – den är densamma som sitter i V8-versionerna av S80 och XC90 men här i etanolutförande med dubbelturbo. Exakt hur mycket motorn levererar är okänt, men skaparen avslöjar att den räcker till med råge och tar Noble M600 som exempel där Volvo-maskinen pumpar ur sig 650 hästkrafter med hjälp sina båda turboaggregat.

 En sällsynt detalj är motorn framför bakaxeln. Den är inte längsmonterad utan något så ovanligt som tvärmonterad. Detta för att det ska vara möjligt med ett litet bagageutrymme bakom motorn. Tvärställd mittmonterad motor – det för tankarna genast till en klassisk sportvagn, nämligen Lamborghini Miura. Men där handlade det förstås om en V12-motor.

 Ett annat typiskt sportbilsattribut på R30 är de dubbla triangellänkarna i framvagnen.

 Volvo R30 väger drygt 1700 fiktiva kilo. Den höga vikten är ett resultat av fyrhjulsdriftsystemet, glastaket och – som skaparen påpekar – att det ska gå att krocka i den utan att livet ska äventyras allt för mycket.

 Noble M600 med samma motor och ungefär samma effektuttag väger strax under 1300 kilo och gör 0-100 km/h på 3,0 sekunder. R30 V8 AWD kan möjligtvis klockas för låga fyror eller till och med under fyra blankt – inte dumt i så fall.

 Exteriört ser bilen inte ut som någon annan Volvo av i dag. Och förmodligen inte av i morgon heller. Låg och kompakt tvådörrarscoupé med många drag hämtade från nya S60 och V60. På gatversionen sitter en rörlig bakvinge som även används som luftbroms. På den dekalerade racingversionen sitter en fast monterad vinge av större slag. Längst bak på bilen sitter en kraftfull diffusor som omgärdas av två integrerade ändrör.

 Interiört hälsar skaparen av R30 att det handlar om en instrumentbräda som utgörs av en AMOLED-pekskärm baserad på Android, alltså det senaste inom skärmteknik och som under året har letat sig ut till de vassaste mobiltelefonerna på marknaden. Tack vare att bilens infotainmentsystem baseras på Android är det fritt fram att lägga in egna appar i systemet.

 R:et i R30 står självfallet för Racing. Men kom dock ihåg att denna bil inte finns någon annanstans än i datorn och att den inte kommer från Volvo. Men kanske denna artikel med tillhörande bilder kan få någon ingenjör eller designer på Hisingen att börja dregla tillräckligt...!?

https://youtu.be/FgZdAy1dXMA?width=575&height=350