Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100921-s60-v60-r-design
100921-s60-v60-r-design
100921-s60-v60-r-design
100921-s60-v60-r-design Foto: Henrik Ottosson

Volvo S60 och V60 blir hetare med R-Design

Nu blir Volvos hittills sportigaste bilar ännu sportigare. De nya R-Designpaketen till S60 och V60 är inte bara visuella, både styrning och chassi vässas för att ge en helhetlig sportkänsla.

Volvo har presenterat nya S60 och V60 som deras sportigaste modeller hittills och de första provkörningarna har bekräftat att de nya mellanklassarna är ovanligt underhållande för att vara Volvo-produkter. Men värre ska det bli. Nu presenteras Volvos R-Designpaket till både S60 och V60 och det är paket som ska göra bilarna sportigare både till utseendet och till väguppträdandet.

Volvo räknar med att cirka tio procent av alla S60- och V60-köpare kommer att välja till R-paketet som bland annat innebär att bilarna får en ny front med grill i pianosvart och en helt nya nedre spoiler med skarpa veck och stora luftintag. Baktill lägger man märke till dubbla avgasrör, en liten spoiler på bakluckan samt en tydligt markerad diffusorliknande bakkjol. Inne i kupén omfattar R-Designpaketet sportstolar med fastare dynor som formar sig efter kroppen, vilket gör att både stora och små personer kan få samma sidostöd. Den speciella läder/textil-klädseln finns i ett kontrasterande utförande i off-black/cheramic light eller i en helsvart variant, båda med kontrasterande sömmar. R-Designbilarna får även en speciell ratt, växelväljare, sportpedaler och nya mattor.

R-nyheterna är inte bara kosmetiska. Volvos chassiteam har jobbat mycket med körkänslan. För att styva upp bilarna tillkommer ett nytt fjäderbensstag som förbinder de främre fjäderbenstornen och baktill får S60 och V60 R-Design dämpare av monotube-typ. Till skillnad från de twin-tube dämpare som använts tidigare har monotube-lösningen kompression och returdämpning i samma ventil. Det ger ett kortare, snabbare oljeflöde, vilket innebär att dämparen reagerar snabbare. Dessutom har fjädrarna fram och bak kortats med 15 millimeter, mest för utseendets skull. Fjäderstyvheten är 15 procent högre jämfört med vanliga S60 och V60. Bussningarna där stötdämparna är infästa i karossen är 20 procent styvare jämfört med det dynamiska chassiet i S60 och V60 och infästningen i bakvagnen är 400 procent styvare än tidigare för att motverka hjulhopp och skakningar.   Volvo S60 och V60 R-design introduceras under hösten 2010.

Läs mer