Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo S60 och V60 finalister i Årets bil i världen

Nu har juryn utsett de tre finalisterna i den prestigefyllda tävlingen ”World Car of the Year”. En av finalplatserna upptas av den svenska titelförsvararen Volvo, den här gången med S60 och V60 som räknas som en modell. Rivalerna är två lyxiga elbilar.

”World Car of the Year”, eller Årets bil i världen, är ett pris som delas ut av en jury bestående av 86 motorjournalister från olika delar av världen. Nu har de kokat ner alla årets bidrag till tre finalister.

Och det står klart att Volvo får chans att försvara sin titel. Efter att märket vunnit förra årets upplaga av tävlingen med suven XC60 är S60 och V60 nu garanterad en pallplats. Mot den står de två lyxiga elbilarna Audi e-tron och Jaguar I-Pace – båda med ett instegspris närmare 900 000 kronor. Den senare tog för bara några dagar sedan hem priset för Årets bil i Europa.

Foto: Patrik Lindgren

Volvo XC40 fanns också med bland bilarna på topp tio, men föll bort inför finalrundan. Den är däremot fortfarande kvar som en av finalisterna i kategorin ”World Car Design of the Year”, där även Suzuki Jimny och Jaguar I-Pace har gått vidare.

Skulle Volvos kompaktsuv bli helt utan pris torde det ändå vara en tröst att den i fjol vann den europeiska tävlingen framför konkurrenterna Audi A8, Kia Stinger, BMW 5-serie, Seat Ibiza, Citroën C3 Aircross och Alfa Romeo Stelvio.

Vilka som vinner respektive kategori får vi reda på den 17 april på bilsalongen i New York.

Finalisterna i de olika World Car of the Year-kategorierna:

World Car of the Year

Volvo S60/V60

Jaguar I-Pace

Audi e-tron

World Luxury Car

Audi A7

Audi Q8

BMW 8-serie

World Performance Car

Aston Martin Vantage

McLaren 720S

Mercedes-AMG GT 4-door Coupé

World Urban Car

Hyundai Santro

Kia Soul

Suzuki Jimny

World Green Car

Audi e-tron

Hyundai Nexo

Jaguar I-Pace

World Car Design of the Year

Volvo XC40

Jaguar I-Pace

Suzuki Jimny