Volvo S60 Polestar Foto: Polestar och Teknikens Värld

Volvo S60 Polestar – 508 hk, 0-100 km/h 3,9 s

Polestar Performance förvandlar Volvo S60 T6 till ett riktigt fartmonster. Självaste BMW M3 hamnar i skuggan när S60 Polestar triumferar med 508 hästkrafter, 0-100 km/h på 3,9 sekunder och toppfart på över 300 km/h. Serieproduktion kan bli aktuell.

För snart fyra veckor sedan fick vi exklusivt tag på spionbilder på en mystiskt maskerad Volvo S60 som såg lite bredare ut över höfterna än normalt. När vi slog på bilen i bilregistret fann vi att det var en S60 T6 och vi fattade misstankar om att det kunde röra sig om en prestandaversion av S60 signerad Polestar Performance, Volvos officiella trimpartner. Inte minst då fotografen tyckte sig höra en motor som lätt allt annat än original.

 Så sent som för en dryg vecka sedan bekräftades våra misstankar då Polestar skickade ut en teaserbild på vad som sades vara en gatlegal prestandabil. Nu är tiden kommen för officiell avtäckning – här är Volvo S60 Polestar!

 

I dag, lördagen 16 juni 2012, är det officiell avtäckning av Volvo S60 Polestar i Göteborg i samband med TTA-deltävlingen Göteborg City Race. I depån får besökarna ta del av det vassaste som någonsin haft ett Volvo-emblem i grillen. Och med vasst menar vi T6-motorn som modifierats och optimerats ordentligt, den lämnar nämligen ofattbara 508 hästkrafter vid 6500 r/min och 575 newtonmeter vid 5500 r/min. Den tre liter stora och raka sexan med turbo, som i Volvos originalutförande ger 304 hästkrafter, har fått nytt turboaggregat från Garrett (med laddtryck på 0,8 bar) och är kopplad till en förstärkt M66C-växellåda med sex tätstegade växlar. Kraften går ut till alla fyra hjul med hjälp av Haldex senaste generation av fyrhjulsdrift. Dock har Polestar modifierat systemet för att passa bilen som handen i handsken. Över bakaxeln sitter Haldex elektroniska diffbroms.

 Jämfört med originalbilen, S60 T6 AWD, är S60 Polestar rejält breddad, inte minst bak där höftföringen är kaxigt bred. Spårvidden är 20 millimeter extra fram och 40 millimeter extra bak. Dessutom är chassit sänkt med 30 millimeter vilket inte enbart påverkar utseendet utan också bilens uppförande när den pressas. Stötdämparna – trevägsdoningar – kommer från Öhlins, stabila svenska grejor som ska fungera både på bana och på långfärd. Annat stabilt är Polestar-förstärkta krängningshämmare både fram och bak.

 Styrningen har också skärpts till jämfört med originalbilen vilket ger extra precision och högre grad av närvaro.

 Bakom de 19 tum stora hjulen med 265/30-däck sitter Polestar-Brembo-bromsar fram med skivor på 380 millimeter som kramas av sex kolvar, samt Polestar-Volvo-doningar bak med diametern 302 millimeter. Skivorna är ventilerade men får hjälp med extra kylluft från luftintagen i fronten.

 Aerodynamiskt har man – förutom 20 millimeter bredare samt sänkt kaross – sänkt frontspoilern och dess splitters samt monterat en större bakvinge och en diffusor i kolfiber. Inget är gjort på måfå utan bilen är intensivt testad i Volvos stora vindtunnel på Hisingen.

 Volvo S60 Polestar väger 1640 kilo och har en viktfördelning som ska vara optimal för bilen.

Interiört har Polestar ändrat för att förare och passagerare ska färdas som det anstår en prestandabil. Stolar med rejält sidostöd, mycket alcantara och det läckraste av allt är mittkonsolen som har sänkts för att växlingsergonomin ska vara den optimala.

 Nu kommer vi till vad ni förmodligen tycker är det viktigaste stycket i den här artikeln. Du undrar så klart vilka prestanda S60 Polestar kan skryta med. Skryta är just vad den kan göra för det är rena supersportbilssiffrorna (siffrorna är dock än så länge beräknade). 0-100 km/h går på för en Volvo ofattbara 3,9 sekunder. Det kan exempelvis jämföras med BMW M3 Coupé som med manuell låda behöver 4,8 sekunder på sig för att komma upp i samma hastighet. 4,6 sekunder om M3:an är utrustad med dubbelkopplingslåda. M3 har för övrigt 420 hästkrafter plockade ur en fyra liter stor V8-motor.

 Toppfarten i Volvo S60 Polestar är inte preciserad utan ligger på över 300 km/h.

 – Vi är mycket stolta över att presentera Polestars egen version av Volvo S60. Det är en bil utvecklad enligt våra egna idéer. Idéer som vi, av erfarenhet vet, delas av likasinnade förare, säger Christian Dahl, Polestars grundare och vd.

 Robert Dahlgren, Polestar Racings racingförare som vunnit STCC och tävlat i bland annat WTCC, har kört Volvo S60 Polestar. Han säger att det är den mest imponerande Volvo för gatbruk han någonsin kört och då misstänker vi att han mer än en gång kört C30 Polestar som för två år sedan hyllades unisont över hela världen. Han poängterar också att den där genuina Volvo-känslan finns kvar i bilen trots alla modifieringar för att få en ultimat gatlegal racer.

 Bilen du ser här på bilderna är en form av konceptbil. Den är byggd för en specifik kund men är responsen från övriga marknaden god så kan en mindre serie Polestar-modifierade S60 vara aktuell för produktion. Vi håller alla våra tummar och några till för att det blir så. 

 

Du behöver inte slå upp bilen på bilderna i bilregistret för där hittar du bara att detta är en Volvo S60 D2 (tidigare DRIVe) med 115 hästkrafter och 114 gram koldioxid per kilometer. Vi kan intyga om att så inte är fallet.

 Och du! Vi har som enda biltidning i världen redan varit och spanat in Volvo S60 Polestar vilket du exklusivt kan läsa om i Teknikens Värld nummer 14/2012 som du kan köpa i närmaste butik nu på onsdag, 20 juni. Där får du precis all fakta du kan tänka dig om bilen plus lite till. Som prenumerant kan du läsa mer om bilen redan på tisdag.