Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo S60 Polestar
Volvo S60 Polestar
Volvo S60 Polestar
Volvo S60 Polestar

Volvo S60 Polestar går i serieproduktion – fakta och bilder

Polestar presenterar nu sin första serieproducerade bil: Volvo S60 Polestar. Med konceptbilen S60 Polestar som förebild är denna mildare version den snabbaste serietillverkade S60:n någonsin.

Förra årets mest uppmärksammade bil, åtminstone i Sverige men kanske till och med ute i världen, var konceptbilen Volvo S60 Polestar som med sina 508 hästkrafter, 0-100-tid på 3,9 sekunder och toppfart över 300 km/h fick vem som helst att sätta morgonkaffet i halsen.

 Bakom bilen låg så klart Polestar som vanligtvis är mest kända för sina framgångar på racingbanorna under snart två årtionden. Men de har även gjort sig ett namn som Volvos hustrimmare i och med olika optimeringspaket till Volvos modeller och – så klart – 2010 års med uppmärksammade svensk: Volvo C30 Polestar.

 Medan den hypersnabba C30:n aldrig gick någon mångfaldig framtid till mötes blir det nu annorlunda med storebrorsan S60 Polestar.

 Polestar och Volvo i Australien har nämligen slagit sina kloka huvuden ihop och ska nu bygga en serieproducerad version. Dock är den inte lika hårig som konceptbilen.

 – Vi har byggt en bil som vi, som bilentusiaster, vill köra. Det här är en bil för aktiva förare, där vi tar fram det absolut bästa från det redan kompetenta Volvo S60-chassit med vår erfarenhet och teknik från motorsport. Vi fick en fantastisk respons på Volvo C30 och S60 Polestar-konceptbilarna, därför är vi mycket glada över att kunna introducera vår första serieproducerade bil. Detta är ett mycket viktigt steg framåt för Polestar som lovar för en spännande framtid, säger Christian Dahl, vd för Polestar.

 Volvo S60 Polestar byggs exklusivt för den australiensiska marknaden i begränsad upplaga. Polestar vill inte nämna hur stor denna upplaga blir men att de har en dröm om minst 100 bilar kan vi slå fast genom att titta på ratten där varje specifik bil numreras, till exempel 001 av 100.

 De första bilarna levereras till kund i slutet av juni i år. Polestar håller redan på att undersöka möjligheten att lansera bilen på fler marknader, något som kan bli verklighet efter utvärdering av den australiensiska lanseringen. Vi hoppas innerligt att Sverige är redo att ta sig an Volvo S60 Polestar. Men just nu är det Australien som gäller, där bilen även kommer att sättas ihop.

 – Den australiensiska marknaden för prestandabilar är, och har alltid varit, stark. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Volvo S60 Polestar till våra kunder, en bil som är mer än kapabel att blanda sig in i den hårda konkurrensen på prestandabilsmarknaden i Australien. Polestars arbete med S60:n är minst sagt imponerande, de har förvandlat en bil som redan från grunden är rolig att köra till en riktig prestandabil, säger Matt Braid, vd för Volvo Australien.

 Volvo S60 Polestar har genomgått tusentals mil av testande på allt från Autobahn till slingrande, varma vägar Spanien och motsvarande kalla, snöbelagda i norra Sverige.

 En nyckelperson för att nå perfektion hos S60 Polestar har varit Volvo Polestar Racing-föraren Robert Dahlgren som varit fabriksförare för Volvo det senaste decenniet.

 – Volvo S60 Polestar är en bil som vi är mycket stolta över. För allra första gången kan vi erbjuda en serietillverkad bil som är utvecklad av oss på Polestar till försäljning. Det är första, men, åtminstone om jag får bestämma, definitivt inte sista gången vi bygger en egen version av Volvo där vi optimerar bilen som vi själva vill ha den, säger Robert Dahlgren och fortsätter:

 – Vi har tagit de bästa delarna från original S60 T6 och S60 Polestar Concept Car för att skapa en bil som ger dig ett leende på läpparna bakom ratten. Dessutom är bilen mer än kapabel till vardagskörning. Detta är i mina ögon en mycket god kombination av Volvo och Polestars kärnvärden: En bil som levererar för inspirerad körning året runt, på alla väglag och alla vägtyper.

 Även om S60 Polestar är en sparsmakad version av konceptbilen från förra året är det inte en snabb bil som vilken som helst. Polestar har lagt ned mycket tid för att få tekniken att lira som de vill. Därför har man tagit delar av tekniken från sina tävlingsbilar, exempelvis stötdämparna som kommer från Öhlins, bromsarna från Brembo och turbon från Borg Warner. Motorn är Volvos T6-maskin som normalt levererar 304 hästkrafter. Med hjälp av den nya turbon och ny laddluftkylare har man tillsammans med ändrad motorstyrning kommit upp till 350 hästkrafter och över 500 newtonmeter i vrid.

 2,5-tums sportavgassystemet med 3,5-tums ändrör är standard, liksom sexstegad automatlåda som optimerats av Polestar och fyrhjulsdriftsystemet från Haldex som även det justerats för att agera som Polestar önskar.

 0-100 km/h går på 4,9 sekunder, sekunden långsammare än konceptbilen från 2012. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

 Australiensarna kan skatta sig lyckliga, eller vad säger du!? Eller vill du hellre se en V60 Polestar i Sverige, om det blir aktuellt?

Volvo S60 Polestar – teknisk spec

Performance

0-100 km/h 4.9 sec

Top speed 250 km/h - limited

Engine

6-cylinder inline T6 engine, 2953 cc

257kw (350bhp) @ 5700 rpm 

500+Nm @ 2800-4750rpm 

Max 6500 RPM

Polestar engine software

New Borg Warner turbo

New intercooler

2.5” stainless full-flow exhaust system with 3.5” tail pipes

Chassis

Polestar Öhlins, 2-way adjustable shock absorbers

Upgraded springs

60N/mm front, 65N/mm rear. (80% stiffer than stock)

Upgraded stabilizers front and rear

Upgraded rear tie blades

Upgraded top mount in front and rear

Upgraded toe link arms in rear

Strut brace with carbonfiber enforcement

235/40R19, Michelin Pilot Super Sport

Bespoke Polestar rims, 8x19” ET51 

Weight

1684kg – same as standard S60 T6 R-Design

Drivetrain

AWF21 automatic gearbox

Launch control

Modified transmission software for faster shifts and launch control

Modified AWD software for more rear torque

Brakes

Front: 

336x29 mm ventilated discs

Jurid 958 performance brake pad

Rear: 

302x22 mm ventilated discs

HP2000 Brembo performance brake pads

Aerodynamics

New Polestar front splitter corners

New Polestar rear spoiler

New Polestar diffuser

Interior / Exterior

Polestar door trims

Polestar badge on front grille

Polestar badge on boot

Polestar gear shift knob

Polestar badge on engine

Polestar limited edition plate on door sills and steering wheel

Black outside mirror covers