Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Volvo S60 stryks i Storbritannien

Volvo S60 tappar i försäljning och stryks nu på menyn i Storbritannien. Är det början på slutet för sedanen?

Volvo S60 slutar att säljas i Storbritannien. Det har en talesperson för märket bekräftat för Autocar. Även om borttagandet av sedanen i utbudet sägs vara temporär anges ingen framtida plan för modellen i landet.

Källan hävdar att anledningen är att man håller på att utvärdera modellutbudet men faktum är att S60, liksom många andra sedaner, tappar i försäljning.

Siffror är svåra att utläsa då S60 ofta klumpas ihop med kombin V60 som fortfarande säljer bra på flera marknader. Carsalesbases data visar dock att S60 såldes i 4 521 exemplar i Europa förra året, att jämföra med 7 200 för 2020. Backar vi bandet 20 år, till 2002, var siffran 52 289.

Senaste versionen av S60 presenterades 2018 och modellen tillverkas i Volvos fabrik i South Carolina, USA. I samma fabrik ska kommande Volvo EX90 och Polestar 3 byggas. På sikt är det sannolikt att S60 får ge vika för de två elbilarna.

Volvos förra vd Håkan Samuelsson har tidigare sagt att Volvos utveckling går mot suvar.

– Vi behöver färre sedaner och kombibilar, vi har många sådana i dag men vi måste komma bort från det. Vi kommer fortfarande ha dem i framtiden men förmodligen inte lika många, sa han sommaren 2021.