Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo S80 får toppbetyg av IIHS

Nu har ännu en Volvo fått högsta betyget Top Safety Pick+ av amerikanska IIHS. Efter gamlingen XC90 är det nu dags för den lite färskare S80 att prisas för sin krocksäkerhet.

Nuvarande generation Volvo S80 är faktiskt inte krocktestad av Euro NCAP (V70 har fått fem stjärnor) men i USA har den svenska sedanen nu fått den prestigefyllda utmärkelsen Top Safety Pick+. Det är IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) som delar ut titeln och det är som bekant inte första gången en Volvo får högsta betyg.

S60, XC60 och XC90 har redan tilldelats Top Safety Pick+. Top Safety Pick var det högsta betyget hos IIHS fram till 2012 då man utvidgade sina tester med momentet frontalkrock med liten överlappning som bilarna nu måste klara med godkänt resultat för att få det sista plusset.

– Vår säkerhetsbur har en robust utformning och tillverkas i olika stålkvaliteter. Det nya testprogrammet från IIHS bekräftar den enastående krocksäkerhet som den här lösningen erbjuder. Liknande blandningar av stålkvaliteter används i alla dagens Volvomodeller, och tekniken kommer att utvecklas vidare i kommande modeller som bygger på vår plattform Scalable Product Architecture, säger Thomas Broberg, Senior Safety Advisor på Volvo Car Group.

Från och med 2014 ska IIHS även bedöma system för förhindring av frontalkrock. Den nya bedömningen gjordes redan för S80 och dess City Safety-system med full autoborms och fotgängardetektering.

– Vi välkomnar att de ledande provningsinstituten nu börjat ta upp kollisionsförebyggande system i sina testprogram. På så vis får konsumenten en bättre inblick i fördelarna med autobromssystem. Det driver också på tillämpningen av de här funktionerna i fler bilar, säger Thomas Broberg.