Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090316-volvo-s80l-kina
090316-volvo-s80l-kina
090316-volvo-s80l-kina
090316-volvo-s80l-kina

Volvo S80L ska föra Volvo framåt i Kina

I dagarna introduceras helt nya S80L i Beijing i Kina. Med 14 centimeter längre benutrymme och kylskåp i baksätet ska lyx-Volvon bidra till en försäljningstillväxt på tio procent för den svenska tillverkaren.

 Den kinesiska marknaden har seglat upp som Volvo Personvagnars kanske allra viktigaste marknader, inte minst sedan kollapsen i Nordamerika. Volvo har dessutom etablerat sig väl i Kina, S40 byggs på plats sedan två år tillbaka och denne får nu sällskap av flaggskeppsmodellen S80L . I rådande bilkris har den kinesiska bilmarknaden lyckats hålla sig stark, även om en viss avmattning av tillväxten har börjat märkas. Efter att Kina gick om USA som världens största bilmarknad i januari vänds allt fler blickar mot det stora landet i öst, så även Volvos. Volvo räknar med en försäljningstillväxt i Kina på tio procent under 2009.

Volvo sålde 13 000 bilar i Kina förra året, vilket motsvarade åtta procent av den totala försäljningen. I år ska den siffran växa till tio procent, hoppas Alexander Klose, vd för Volvo Cars China. En nyckelmodell för denna tillväxt blir nya S80L. Volvos lyxmodell ska tilltala välbärgade kineser som söker bilar i premiumklassen.

– Volvo S80L är en helt ny modell som specialutformats för den kinesiska marknaden. Det är också den lyxigaste bil som Volvo någonsin byggt. Den förlängda hjulbasen innebär att de kinesiska lyxbilskundernas behov kan uppfyllas fullt ut, säger Alexander Klose.

S80L är dock inte helt och hållet en renodlad Volvo-produkt. Volvos nya flaggskepp byggs i ett joint-venture med Chang Automobile och Mazda. Den stora skillnaden mot en vanlig S80 är naturligtvis det förlängda axelavståndet. Hjulbasen har växt med 14 centimeter och av dessa ska nästan alla märkas i baksätet. S80L når en totallängd på hela 4 991 millimeter och bjuder på ett 1 025-millimeters benutrymme i baksätet. Baksätesåkarna kan även glädja sig åt livsviktiga utrustningsdetaljer såsom kylskåp, Premium Sound-underhållningssystem och lädersäten med tjockare stoppning. För att komma åt kylskåpet fälls ryggstödet till mittplatsen framåt.

Den fullödiga modellbeteckningen lyder S80L 3,0 T6 AWD, vilket avslöjar att Volvos turboladdade raka sexa finns i motorrummet. Effekten är 285 hästkrafter och 400 Nm i maximalt vridmoment vid 1 500 r/min. AWD-beteckningen och den medföljande fyrhjulsdriften är standard på alla S80L.

Läs mer