Volvo S90 – första officiella bilderna

I en undangömd vrå har Volvo placerat ett par bilder på kommande S90, bilen som efterträder dagens S80.

Det börjar bli dags för Volvo XC90 att förpassas till utkanterna av rampljuset, för alldeles snart är det S90:s tur att äntra scenen.

Volvo S90, som ska ersätta S80, har varit ett hett villebråd sedan modellen för första gången fastnade på bild under en testkörning utanför Amsterdam. Därefter har flera olika S90 fastnat på bild i Sverige och ni teknikensvarld.se-besökare har det senaste halvåret hört av er till oss oftare än någonsin tidigare.

I slutet av augusti gick Internet ”bananas” när S90 avslöjades i form av en modellbil tillverkad i Kina. För första gången fick vi se, om än i liten skala, S90 i sin fulla prakt. Kort därefter dök det upp fler bilder på modellbilen och till sist fick vi även se bilen som ska ersätta dagens V70, det vill säga kombiversionen V90 (till och med två gånger såg vi den) i liten skala. Det visade sig vara en klåfingrig anställd på det kinesiska företaget som såg sin chans att avslöja de nya Volvo-modellerna. Åtminstone var det den officiella förklaringen.

När Teknikens Världs Erik Wedberg var iväg och ”körde” S90 för första gången fick han en inblick i nya S90 och kunde bekräfta att modellbilarna som läckt ut visade upp modellernas rätta former.

I dag får vi för första gången se officiella bilder på S90. Volvo har – i skymundan – publicerat två bilder som visar modellens bakände samt sidoprofil. Strålkastarna med ”Tors hammare” syns tydligt, samma som på XC90, och vi får också se bakljusens layout. De är uppdelade i en övre och en undre sektion. Det syntes inte speciellt tydligt på modellbilen. I övrigt känns formerna tydligt igen från bilarna i skala 1:43.

Volvo visar däremot inga illustrationer som ger oss en vink om hur interiören ser ut. Här får vi förlita oss på modellbilarna där interiören en gång blottats.

Precis som nya XC90 kommer både S90 och V90 att byggas på Volvos nya, egenutvecklade och flexibla SPA-plattform som redan i grunden är anpassad för framtida tekniker, bland annat eldrift och autonom körning.

Maskinellt blir det samma melodi som hos XC90, det vill säga fyrcylindrigt rakt av, med turboladdning och med elektrisk assistans i vissa fall för att kompensera cylinderbortfall från tidigare sexor och åttor. XC90:ans T8 Twin Engine med 400 hästkrafter är exempelvis Volvos moderna motsvarighet till en V8, även om mullret ur ändrören inte är detsamma.

Volvo S90 har världspremiär på bilsalongen i Detroit i januari 2016.

 Tack vare bilder på modellbilen vet vi redan hur S90 ser ut. Även V90 som modellbil finns på bild.