Foto: Volvo

Volvo S90 och V90 facelift officiella – med mildhybridsystem

Under sitt femte produktionsår genomgår Volvos storsäljare S90 och V90 samt V90 Cross Country en medelålders uppdatering. Bland annat blir mildhybridtekniken tillgänglig till alla versioner.

Första bilderna på Volvo S90 läckte ut strax innan jul 2015, ungefär en månad innan den nya stora Volvon begick sin premiär i Detroit vid the North American International Auto Show i januari 2016. Tillverkningen rullade igång under 2016 (Cross Country marknadsintroducerad 2017) och sett till perioden 2017-2019, med statistik från Bil Sweden, så har S90 och V90 varit etta i försäljningsstatistiken med 62 350 sålda bilar i Sverige.

Bakljusen har fått lysdioder. Foto: Volvo

Nu är det dags för uppdatering och den största nyheten finner vi under skalet. Till alla modeller, även Cross Country, kommer 48-volts mildhybridsystem att göras tillgängligt som det heter. Volvo hävdar i sin pressrelease att ”Volvo Cars mildhybrider sänker bränsleförbrukningen och utsläppsnivåerna med upp till 15 procent under verkliga körförhållanden”.

I Teknikens Världs tester har vi än så länge inte sett några stora bränslebesparingar med tekniken, men däremot förbättras körbarheten och komforten vid återstart från stillastående i de Volvo-bilar vi hittills kört.

Laddhybriden T8 heter numera Recharge T8. Foto: Volvo

Utöver mildhybridsystemet så är det en rad detaljförändringar som skiljer ny från gammal. Exteriört så märks nya dimljus, ny nedre främre stötfångare och ny design på frontspoilern. Baktill märks ny design på bakljusen som nu även är byggda med LED-teknik.

På insidan är det mindre detaljförändringar samt ett nytt ljudsystem från Bowers & Wilkins som sticker ut. Volvo har under senare år levererat riktigt bra stereoljud i sina bilar och nu ska det bli ännu bättre genom uppgraderad förstärkare och automatisk reducering av vägljud.

De flesta kommer förmodligen att se de uppdaterade varianterna av S90, V90 och V90 Cross Country som vilka S90, V90 och V90 Cross Country som helst. Lättast är det så klart att ta nykomlingarna på bakljusen, om de är tända. Foto: Volvo

Nya Volvo S90 och V90 får även en ny luftreningsfunktion för passagerarutrymmet med en så kallad PM2,5 partikelsensor som tar bort de riktigt små beståndsdelarna av skitig luft. Tekniken, som ursprungligen togs fram för den kinesiska marknaden, gör även att föraren via skärmen mitt i bilen kan övervaka luftkvaliteten inne i bilen. Volvo säger att bilen själv ska kunna avlägsna nästan alla små partiklar i kupéluften på bara några minuter.

Förvisso har utsläppen av PM2,5, enligt Naturvårdsverkets statistik, mer än halverats sedan 1990 men dessa små partiklar (med en diameter på upp till 2,5 mikrometer) tillhör en av de luftföroreningar som ger störst hälsoproblem.

Vidare märks två nya USB-C-laddpunkter i baksätet samt att de trådlösa induktiva laddpunkterna kan väljas till på de flesta varianter i S- och V90. Introduktionen av de uppdaterade versionerna sker idag.