Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Android Automotive i Volvo S90.
Android Automotive i Volvo S90.
Android Automotive i Volvo S90.
Android Automotive i Volvo S90. Foto: Volvo Cars

Volvo S90 och V90 får också Android Automotive

Nu meddelar Volvo Cars att de framöver erbjuder Googles operativsystem Android Automotive i fler modeller än elbilarna XC40 och C40, nämligen även i S90 och V90 samt – som vi berättade redan i går – i uppdaterade XC60.

För ungefär fyra år sedan meddelade Google att de utvecklade en variant av sitt operativsystem Android som ska användas i bilars infotainmentsystem. I samband med detta framkom även information om att Google och Volvo Cars inlett ett samarbete samt att framtida Volvo-bilar ska vara utrustade med nästa generations Google-baserade infotainmentsystem. På bilsalongen i Los Angeles hösten 2017 berättade Google och Volvo mer om vad som var på väg.

I dag är operativsystemet, Android Automotive (ej att förväxlas med Android Auto som är en mobilapp för spegling av mobilinnehåll på bilens skärm), lanserat. Först ut med systemet var dock ingen Volvo-bil utan elbilen Polestar 2. Det var i början av 2019 som Polestar berättade om valet av operativsystem, en dryg månad innan själva bilen hade premiär.
I fjol dök elbilen Volvo XC40 Recharge upp, även den med Android Automotive, trots att övriga XC40-modellversioner är utrustade med Volvos egna och utgående Sensus-system. Så sent som i förra veckan presenterades elbilen C40 Recharge, en något slankare variant av XC40 Recharge och förstås utrustad med Googles operativsystem.

Android Automotive i Volvo V90. Foto: Volvo Cars

Men nu är det dags för fler Volvo-modeller att ta del av just Android Automotive. Dock gäller det inte XC40 utan S90, V90, V90 Cross Country samt XC60. Redan i går skrev vi om att XC60 får systemet i samband med den stundande uppdateringen av modellen.
Övriga 60-serien, det vill säga S60 och V60, får inte Android Automotive i dagsläget, inte heller snart utgående XC90.

Android Automotive i Volvo XC60.
Android Automotive i Volvo XC60.
Android Automotive i Volvo XC60.
Android Automotive i Volvo XC60.
Android Automotive i Volvo XC60.
Android Automotive i Volvo XC60.
1 AV 2
Android Automotive i Volvo XC60.
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
Android Automotive i Volvo XC60.
Foto: Volvo Cars

Uppdateringen av infotainmentsystemet från Sensus till Android Automotive, som är aktuell från och med modellår 2022 som lanseras senare i år, innefattar ett paket som Volvo kallar Digital Services. Det innehåller en rad appar och tjänster från Google, exempelvis navigationstjänsten Google Maps och röststyrningssystemet Google Assistant, Volvo on Call-appen samt trådlös laddning av mobiltelefon. Volvo skriver också att all data som krävs för appar och tjänster, även musikströmning, ingår.
Volvo nämner märkligt nog inget om OTA-uppdateringar, en av fördelarna som övergången till Android Automotive för med sig.

Vidare skriver Volvo att nämnda modeller förses med senaste generationen förarstödsystem (ADAS) med förbättrad och utökad funktionalitet.
Nytt är också några nya exteriörfärger och stolsklädslar varav ett är ett läderfritt alternativ som erbjuds alla modeller i 60-serien samt till elbilen XC40 Recharge.