Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo C90
Volvo C90
Volvo C90
Volvo C90

Volvo S90, V90, C90 och nya XC90 är på gång

Volvo står inför några hårda år, rent lanseringsmässigt. I förra veckan visade de sitt uppdaterade modellprogram, snart kommer nya XC90 samt S90, V90 och C90 med helt ny teknik – SPA och VEA.

I samband med Volvos stora avtäckande av hela sex nya modeller (som i själva verket är uppdateringar) förra veckan höll man även en presentation där man avslöjade lite om den närmaste framtiden. Teknikens Värld var på plats.

Volvo håller som bekant på att utveckla egen teknik inom de flesta av områden. De två största är på plattforms- och motorsidan. SPA och VEA. Två beståndsdelar som ska få Volvo att stå på egna ben efter turen med Ford som det fortfarande finns en hel del spår från rent tekniskt.

Volvos vd Håkan Samuelsson berättar om SPA-plattformsstrategin.

SPA är alltså Volvos nya flexibla plattform som de själva utvecklar. SPA står för Scalable Product Architecture. Först ut att nyttja den nya plattformen är nya XC90 som har premiär mot slutet av 2014. Försäljningsstarten kan ligga så långt fram i tiden som tidigt 2015.

Efter XC90 kommer SPA-plattformen att stå som grund till S90 och V90, det vill säga S80 och V70 som alltså byter modellbeteckning och därmed ”bildar familj”. Volvo Personvagnars utvecklingschef Peter Mertens berättade i förra veckan att en coupéversion också är en möjlighet på plattformen, ett tredje syskon i 90-familjen i så fall. Volvo C90 har vi skrivit om tidigare och du kan ovan se en illustration av hur en sådan bil skulle kunna se ut.

Rent utseendemässigt kommer S90, V90 och C90 att bli rundare till formerna än vad vi känner Volvo i dag. Tänk dig ett mellanting mellan dagens Volvo-modeller och konceptbilen Concept You.

Volvo V40 som lanserades förra året är byggd på C1-plattformen som Volvo delar med Ford. Därmed kommer arvet från Ford att leva kvar ett tag till innan V40 generation två (tre om man räknar in kombiversionen av S40) kommer in i bilden. Då blir det inte SPA-plattformen utan en helt ny påbyggbar plattform för bilar i C-segmentet. Så sent som förra veckan fick vi reda på att Volvo inte kommer att samarbeta med någon annan biltillverkare inom detta område (ett tag var det ett alternativ), utan de kör på eget spår tillsammans med ägaren Geely. Forskning och utveckling ska ske i Göteborg. Utöver V40, och eventuellt andra Volvo-modeller, blir den nya, kompakta plattformen baskomponent för olika Geely-modeller.

VEA-motorprogrammet. ”En storlek passar alla”-filosofin.

VEA är beteckningen för Volvos nya motorprogram som snart sjösätts. VEA står för Volvo Engine Architecture (då Volvo verkar ha svårt att bestämma sig står det även för Volvo Environmental Architecture). Det innebär att erbjuda miljösnälla motorer med låg förbrukning utan att tappa i körglädje i form av effekt. Volvo har deklarerat att VEA endast ska innehålla fyrcylindriga maskiner. ”Tiden då man räknade antalet cylindrar är över”, har Peter Mertens tidigare formulerat sig.

De nya motorerna som blir tvärställt monterade är betydligt lättare, upp till 90 kilo, än dagens motsvarigheter. Bränsleförbrukningen ska sänkas med upp till 30-35 procent och utsläppen kommer att klara framtida krav de närmaste 5-6 åren.

Alla motorer, både bensin och diesel, överladdas med hjälp av turboaggregat. Bensinmotorerna sträcker sig effektmässigt från 140 till drygt 280 hästkrafter medan dieselmotorerna ligger i spannet 120 till 230 hästkrafter.

Vassare motorer med högre effekt finns också på agendan. Dock inte genom att rubba på planerna att inte överstiga fyra cylindrar. Som extra kraftkälla ser man i stället framför sig hur Volvo elektrifierar drivlinorna så att förbränningsmotorn samverkar med en elmotor. På ungefär samma sätt som i V60 Plug-in Hybrid driver elmotorn bakhjulen och effektmässigt pratas det om 400 hästkrafter och att en drivlina av den här kalibern kan motsvara en V8-motor.

Det där med att endast använda fyrcylindriga motorer är ett uttalande med modifikation. Peter Mertens sa i förra veckan att det är möjligt att Volvo tar fram trecylindriga bensinmotorer. Däremot inga trepipar som sörplar diesel. ”På den punkten låter vi någon annan ta ledningen”, har han sagt till branschtidningen Automotive News.

VEA-programmet innehåller också en ny åttastegad automatlåda som ytterligare förbättrar bränsleekonomin.

Volvo går alltså en spännande framtid tillmötes. Bilar med lägre vikt tack vare ny plattform och nya motorer, lägre utvecklings- och produktionskostnader, ytterligare klättring på premiumstegen och till stora delar ny formgivning som kan locka en ny kundgrupp. Det lär behövas för Volvo har fortfarande som uppsatt mål att sälja 800 000 bilar år 2020. Det är nästan en fördubbling av förra årets siffra som landade på knappt 422 000 bilar.

Volvos kommande lanseringar

XC90, sent 2014

S90, 2015 (ersätter S80)

V90, 2015 (ersätter V70)

V90 Cross Country, 2015 (ersätter XC70)

C90, 2016 (coupésyskon till S90 och V90)