Foto: Patrik Lindgren

Volvo S90 vann tungt designpris – produktionsbilen med bästa formerna

Volvo fortsätter att samla på sig tunga titlar, denna gång är det nya sedanen S90 som har utsett till Production Car Design of the Year 2015.

Volvo har vunnit många fina priser genom tiderna, och på senare tid prisceremonierna duggat allt tätare för det svenska bilmärket. För mindre än ett år sedan utsågs XC90 till bilen med bäst interiördesign och Volvos interiördesigner Robin Page, som hämtades från Bentley för ett par år sedan, kammade samtidigt hem titeln årets interiördesigner. Inte nog med det, på Detroitsalongen förra månaden vann XC90 titeln Truck of the Year 2016. Ett väldigt tungt pris i Nordamerika, inte minst med tanke på motståndet.

Men det är inte bara XC90 som väcker uppmärksamhet. Även nya S90, modellen som ersätter S80 när den lanseras i sommar, har fått designproffsen att reagera. En jurypanel bestående av 18 professionella formgivare från bland annat Bentley, Daimler, McLaren och Ferrari utsåg alldeles nyligen S90 till förra årets snyggaste produktionsbil genom att tilldela den priset Production Car Design of the Year 2015. Titeln anses vara en av de mest prestigefyllda i branschen.

Foto: Patrik Lindgren

Volvo S90 valdes ut av juryn bland 20 olika kandidater. Jurymedlemmarna berömde Volvo för S90:s proportioner, materialval och tidlösa design.

– För sin rena och lugna design mot den typ av ”styling-underhållning” som har förpestat industrin allt för länge, säger Owen Ready som är chefsredaktör för Car Design News som ligger bakom utmärkelsen Production Car Design of the Year.