Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080520-volvo-torslanda
080520-volvo-torslanda
080520-volvo-torslanda
080520-volvo-torslanda Foto: BLR-fotograferna

Volvo sänker tempot i Torslanda

Volvo PV tänker lägga ned det tredje skiftet i fabriken i Torlsanda vid årsskiftet. Det första kvartalets tunga förlust och den minskande efterfrågan tvingar Volvo att ta till drastiska åtgärder.

Volvo Personvagnars avsikt att lägga ned nattskiftet i Torslanda berör ungefär 700 personer. Det tredje skiftet infördes så sent som efter sommaren 2006. Då såg framtiden ljus ut med fulla orderböcker och positiva finanser. Nu är läget det helt omvända. Kunderna sviker och vinsterna lyser med sin frånvaro. Beskedet om nedskärningen i Torslanda kommer via Volvos vd Fredrik Arp i en intervju med Göteborgs-Posten.

– Vi har för stor kapacitet i Torslanda. Beslutet tas ganska snart och min bedömning är att vi kommer att komma fram till att ta en förhandling med facket om att upphöra med tredje skiftet någon gång runt årsskiftet, säger Arp i intervjun med Göteborgs-Posten.

Beslutet om nattskiftets framtid är alltså inte formellt taget ännu, inte heller är de fackliga förhandlingarna genomförda. Om det blir i december eller januari som skiftet läggs ned vill Arp inte svara på i dagsläget.

Det är inte första gången vi nås av uppgifter om att Volvo skär i produktionen för att få ordning på verksamheten. Tidigare i år stoppades produktionen i Uddevalla, där Volvo C70 sätts ihop, helt under en kortare tid. Därefter släppte Volvo sin kvartalsrapport som visade en gigantisk förlust på 900 miljoner kronor bara under det första kvartalet. Redan då varnade Arp för att det kunde bli aktuellt med nedskärningar. När verkstadsklubbens ordförande på Volvo PV, Olle Ludvigsson pratar med TT säger han att den här senaste krisen är en av de värsta för Volvo PV.

Läs mer