Volvo SC80 Concept Foto: Erik Andrén

Volvo SC80 Concept – sportcoupén som utmanar Audi A7

Volvo väljer att attackera Audi, BMW, Mercedes och självaste Porsche på hemmaplan. Motelden består av halvkombi i storformat. Så här blir stilen på nya SC80 – Volvo S80 som sportcoupé!

Volvo SC80 Concept – modellnamnet är inte hundraprocentigt spikat – går rakt mot Audi A7, Mercedes CLS, Porsche Panamera och kommande BMW 6-serie Gran Coupé.  Särskilt Audin och Porschen är denna gång huvudfienden, eftersom ”SC80”  blir en fyrdörrars coupé med halvkombibakdel. Första titten blir på  Frankfurtsalongen om ett par veckor.

 Huvuddragen ska vara  inspirerade från senaste konceptbilen Concept Universe som visades  tidigare under året i Shanghai men frontparti och särskilt aktern har  stukats om för att attrahera den europeiska lyxbilsköparen.

 Anledningen till att Volvo väljer att ersätta det stiliga sedanavslutet från Concept Universe med en sportigare halvkombilook är att detta just nu är trenden i  Europa. Att stor halvkombilucka bak även reklammässigt går att kombinera  ihop bättre med Volvos lite smartare europeiska livstilsideal är ju  inte fel det heller. Släktbanden är nära till de rena kombimodellerna  samt XC-bilarna.

 Volvos vd Stefan Jacoby samt nytillträdde  utvecklingschefen Peter Mertens är båda tyskar med gedigen bakgrund inom  bilbranschen. Att siktet är inställt på att göra lyxigare Volvo-bilar i  framtiden är inget man sticker under stol med, tvärtom. Rivalerna är  givetvis de tre tyska premiumtillverkarna, plus Porsche. Både Jacoby och  Mertens har antytt att särskilt kvalitetsnivåerna måste skärpas till  och att man med ny teknik ska ligga i utvecklingens framkant. Helst före  de tyska ärkerivalerna. Exemplevis är den nya laddhybridtekniken från  kommande V60 Plug-in Hybrid planerad till SC80.

 När Concept Universe visades i Shanghai var det ett försök att blidka  den kinesiska lyxbilsmarknaden med en bil direktanpassad för marknaden.  Stor, stilig och lite svulstig på ett sätt vi är ovana från Volvo var  Concept Universe bland annat influerad av kinesisk kultur och tradition.  Styrelseordförande Li Shufu hade själv ett finger med i spelet genom  att skicka ljudfiler på kinesisk klassisk musik och poesi (!) till  designchef Peter Horbury och hans utvalda designteam.

 På ett  designseminarium i Shanghai i samband med Concept Universe-lanseringen  frågade vår utsände Hans Hedberg designteamet om inte konceptbilen går i  direkt klinch med just Porsche Panamera, det var bara halvkombiluckan  bak som saknades. Som svar nickade en leende Horbury och avslöjade lite  om vad som komma skulle med ”vi får väl se...”.

 Långa sedaner går hem i Kina, Volvo lanserar för övrigt en S60L, det vill säga en S60 i förlängd version, för Kina nästa år, men i Europa är strömningarna  mer sportiga och nyckelord som ”aktiv livsstil” som säljer. Volvo SC80  Concept, SC för Sport Coupé, blir närmare fem meter lång och endast  fyrsitsig men med plats för skidpackning för fjällsemestern. Smarta  förvaringslösningar och säkerhetsutrustad till tänderna. Precis som  brukligt med mindre fashionabla Volvo-bilar.