Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Sensus blir Android-baserat och får Google-tjänster

Nästa generation av Volvos infotainmentsystem Sensus blir baserat på Google Android och kommer erbjuda en rad tjänster från it-jätten.

Redan för ett år sedan kunde vi berätta att Volvo och Google planerade ett samarbete. Nu är det officiellt.

Nästa generation av Volvos infotainmentsystem Sensus kommer att bygga på Google Android och omfatta tjänster som Google Assistant, Google Play och Google Maps samt en mängd appar via Google Play.

Google Assistant kommer att göra flera av bilarnas funktioner röststyrda, som kontroll av ljudanläggning och luftkonditionering.

Volvo Cars vd och koncernchef Håkan Samuelsson har sagt att man nu kan koncentrera sig på saker man är bra på och fokus kan läggas på elektrifiering och servicetjänsten Care by Volvo.

I och med samarbetet distanserar sig Volvo från andra biltillverkare som utvecklar egna system för att lagra ägares och bilars data i förhoppning att sälja tjänster. Håkan Samuelsson menar att de uppgifterna hör ägaren till men medger samtidigt att man kan komma att använda data vid godkännande för att varna andra bilister om halka och andra saker i säkerhetssyfte.

Nästa generation av systemet Sensus kommer om ett par år, förmodligen till 2020.