Volvo ska undvika känguru-kollisioner med nytt system
I Sverige har vi problem med älgar som tar sig upp på vägarna, i Australien är det kängurur som är problemet. Nu söker Volvo en lösning ”down under”, en lösning baserad på nuvarande City Safety-tekniken.
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
I Australien utgör pungdjuret känguru ett problem i trafiken. Årligen inträffar omkring 20 000 kollisioner mellan bilar och kängurur på den stora kontinenten, något som kostar försäkringsbolagen omkring en halv miljard kronor. Lägg därtill personskador och omkomna som kängurukollisionerna orsakar.
Volvo har snappat upp det australiensiska problemet och befinner sig just nu där nere för att lära sig mer om kängururs beteende och rörelsemönster, framför allt när de befinner sig i anslutningar till vägar. Avsikten med besöket är för att utveckla ett känguruskydd likt det fotgängarskydd som redan finns i många Volvo-bilar – Pedestrian detection som är en del av City Safety-konceptet och som även innefattar upptäckt av andra fordon, inklusive cyklar.
Med hjälp av kameror och radarövervakning ska kängurur kunna upptäckas och varna föraren samt automatiskt bromsa bilen vid behov. På så vis ska australiensarna inte behöva utsätta sig själva eller kängururna för fara i framtiden.
– Medan Volvo Cars teknik för upptäckt av fotgängare inriktar sig på stadskörning så är vår forskning kring känguru-upptäckt fokuserad på situationer vid landsvägs- och motorvägskörning. Kängurur är väldigt oförutsägbara djur och svårare att undvika, men vi är övertygade om att vi kan förfina vår teknik för att upptäcka dem och undvika kollisioner på vägarna, säger Martin Magnusson som är säkerhetsingenjör på Volvo.
Han fortsätter:
– I Sverige har vi genomfört forskning på större, mer långsamma djur så som älg, ren och kor som är utgör allvarliga risker på våra vägar. Kängurur är mindre (upp till 90 kg, reds anm) än dessa djur och deras beteende är mer oberäkneligt. Därför är det viktigt att vi testar och kalibrerar vår teknik på riktiga kängurur i deras naturliga miljö.
Volvos kamera- och radarbaserade system upptäcker alltså hinder framför bilen, i detta fall en eller flera kängurur, och blixtsnabbt görs beräkningar som avgör om objektet framför är stillastående eller i rörelse, och i så fall åt vilket håll det rör sig. Därefter tar systemet ett beslut om vad som måste göras – om något måste göras.
Volvos system genomför hela processen på 0,05 sekunder, alltså fem hundradelar av en sekund. Det är avsevärt mycket snabbare än människans motsvarande reaktionstid som uppgår till 1,2 sekunder.
– Volvos City Safety-teknik är en verkligt ultra-modern teknik eftersom bromsarna kan aktiveras inom några millisekunder, mycket snabbare än en människa reagerar. Vi är bara i början av vad som är möjligt, avslutar Martin Magnusson.
Volvos mätningar och undersökningar utförs i naturreservatet Tidbinbilla strax sydväst om Australiens huvudstad Canberra. Området är ett av de mest drabbade områdena i Australien när det kommer till kollisioner med kängurur.
Volvo är första biltillverkare att forska i och utveckla teknik som upptäcker kängurur för att minska kollisionsrisken.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se