Volvo skrotar ”DRIVe”

Volvo introducerar ny miljöbilsdiesel och möblerar om i sitt motorprogram för dieslar. Samtidigt skrotas ”DRIVe”, som tidigare varit beteckningen för det miljövänligaste alternativet.

Volvos nya 136 hästkrafter starka dieselmotor D3 får ner genomsnittsutsläppen för alla Volvos dieslar till under miljöbilsgränsen 120 gram koldioxid per kilometer. Vridmomentet är på 350 newtonmeter och motorn är Volvos senaste tillskott till bilmarknaden för kunder som vill ha låga koldioxidutsläpp. 

 I samma veva som man lanserar motorn passar man på att möblera om i motorprogrammet för sina dieslar. Nya D3 fyller gapet mellan 115 hästkrafters D2, som tidigare hette DRIVe, och 163 hästkrafter starka D4 som tidigare hette D3. Längst upp i skalan är D5 som med 215 hästkrafter kämpar för att hålla nere utsläppen under 120 gram, vilket den dock klarar när motorn sitter i S60. För V60, V70 och S80 hamnar utsläppen på 120, 126 respektive 120 gram.

 – Från och med nu kommer DRIVe-symbolen inte användas för att beteckna specifika bilmodeller eftersom vi nu utvidgar DRIVe att innefatta alla Volvo Personvagnars hållbarhetsansträngningar, från produktion till återvinning, säger Peter Mertens, chef för produktutveckling på Volvo PV.

 D3 kommer finnas tillgänglig med både automatisk och manuell växellåda.