Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pressbild

Volvo slutar sälja allt utom suvar – i Storbritannien

Sedan- och kombimodellerna säljer för dåligt. Därför försvinner de nu från en av Volvos viktigaste marknader. Hur det påverkar Sverige återstår att se. 

Redan 2017 fasade Volvo Cars över produktionen av sin stora sedan S90 från Sverige till Kina. Då var det väl ingen som gjorde annat än ryckte på axlarna, men det var ett förebud om vad som komma skulle: Den stora sedandöden. 

Nuförtiden vill nämligen ingen längre ha en sedan i vår del av världen. Knappt ens en kombi. Den enda karosstyp som gäller är en suv, en högbyggd bil med mer attityd än praktiska värden. 

Nu har det gått så långt att kombimärket Volvo helt och hållet slutar sälja allt annat än suvar i Storbritannien, en av märkets största marknader. Redan tidigare i somras meddelades det att man slutar sälja S90 i öriket och nu följer kombimodellerna V60 och V90 med ned i graven, rapporterar Autocar. Redan i fjol slutade man sälja den mindre sedanen S60 där. 

Till Autocar säger Volvo att förändringen beror på omställningen till elbilar och att man som ett resultat har ”tagit bort ytterligare modeller från det brittiska sortimentet. Dessa inkluderar S60, V60 och V90. Efterfrågan på vår befintliga SUV-linje fortsätter att växa, samtidigt som intresset för våra kommande helelektriska EX30 och EX90-modeller är starkt”.

Symptomatiskt nog utgörs både det befintliga och kommande modellprogrammet av elbilar enkom av suv-modeller. Huruvida Sverige och övriga Europa kommer att påverkas på samma sätt är ingenting Volvo har uttalat sig om, men en snabb titt på försäljningsstatistiken pekar på att Volvos suv-modeller säljer vida bättre än någon av sedan- eller kombimodellerna. 

Om inte annat ger det en fingervisning om vart Volvos framtida modellprogram är på väg.