Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081003-volvo-ned-usa
081003-volvo-ned-usa
081003-volvo-ned-usa
081003-volvo-ned-usa

Volvo störtdyker i USA – nu kräver Ford vinst

Ford planerar inte att sälja Volvo, men nu måste den svenska biltillverkaren börja gå med vinst. Beskedet kommer från Fords vd Alan Mulally som säger sig vara nöjd med Volvos nedskärningar.

Det var ett tungt besked som kom från Volvo under gårdagen. Försäljningen i USA gick ned med hela 51 procent i september jämfört samma månad förra året. Just nu ser det inte ut att finnas någon ljusning i Volvos kris. Beskeden om nedskärningar har duggat tätt under hösten, samtidigt som Volvo inte hymlar med att det kan bli fler varsel. Någon hjälp från moderbolaget Ford lär man inte heller få. Ford har nog med egna problem, en förlust på dryga 50 miljarder kronor hittills i år och minskad försäljning gör att Ford i första hand måste tänka på Ford. I september backade Ford med 34 procent i USA.

Fords vd Alan Mulally verkar dock ha planen klar för hur Volvo ska komma på fötter.

– Volvo ska bli mer premium och förbättra sin kostnadsstruktur, sade Alan Mulally vid en middag med TT:s reporter och andra journalister.

Alan Mulally vill inte svara på om det någon av Volvos fabriker kan behöva stängas. Volvo måste anpassa volymen efter efterfrågan, men han hävdar att det finns andra sätt att göra det på än att stänga fabriker. Alan Mullaly säger till TT att han är nöjd med hur Volvo hanterar krisen. ”De gör helt rätt saker”, enligt Fordchefen själv. Återigen slår han tillbaka ryktena om en försäljning av Volvo. Planen är att behålla Volvo. Däremot avslöjar han att Volvo inte riktigt finns med i planerna för gemensamma plattformar.

När nye vd:n Stephen Odell talar med Automotive News Europe stämmer hans berättelse med den högste chefens. Odell säger att hans främsta mål är att vända Volvo till lönsamhet, även om det kan komma till priset av produktionsnedskärningar. Odell säger att han skulle föredra högre försäljningssiffror. Men inte på bekostnad av lönsamheten, avslutar han.

Läs mer