Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo tappar ännu mer i kvalitets­undersökning

I fjol visade en stor amerikansk kvalitetsundersökning att Volvo tappat mycket sett till pålitligheten hos märkets modeller. I årets utgåva av undersökningen står det klart att Volvo har tappat än mer i pålitlighet.

Amerikanska Consumer Reports pålitlighetsindex för 2018 har presenterats och precis som i fjol är det ingen munter läsning för Volvo. Förra året tappade Volvo sju placeringar till en 19:e plats vilket innebar att de för första gången rankades som ett märke med mindre opålitliga modeller. Till årets lista hade alltså Volvo revanschläge, att försöka klättra upp till sektionen som innehåller bilmärken som anses vara pålitliga, för upp till toppen – bilmärken som är mer pålitliga än genomsnittet – var steget förmodligen för långt.

Det blev tvärtom. Volvo klättrade inte, de sjönk i stället. Från plats 19 i fjol till plats 23 i år. Ett tapp om fyra placeringar. Poängutdelningen blev låga 33 av maximalt 100.  Förra året fick Volvo 40 poäng. Årets poängutdelning baseras på tre Volvo-modeller, en modell färre än i fjol.

Volvo passerades i pålitlighetsindexet av bland annat Jeep, Lincoln och Tesla där framför allt först- och sistnämnda märken repat sig ordentligt. Lincoln har varken förbättrat eller försämrat sin pålitlighet under året, men det räckte för att passera det svenska märket på listan.

Mest pålitliga Volvo-modell anses V60 vara med XC90 anses vara den som man minst kan lita på. Faktiskt hamnade Volvo XC90 på Consumer Reports lista över de tio minst pålitliga modellerna där den har sällskap av bland annat Mercedes GLC, Jaguar F-Pace, Ford Focus och Tesla Model X.

Klagomålen för XC90 rör framför allt elektroniken och då främst Sensus Connect-infotainmentsystemet med sin pekskärm. Consumer Reports skriver att skärmen med dess funktionalitet inte är intuitivt och att det är frustrerande att använda systemet. Volvo skulle alltså helt klart att vunnit på att behålla knappar och vred i större utsträckning än vad de gör i dag, något många i teknikensvarld.se-kommentarsfältet håller med om.

Volkswagen är värt ett omnämnande då de gjort en resa åt andra hållet än vad Volvo gjort i pålitlighetsindexet. I fjol rankades Volkswagen som ett märke med mindre pålitliga bilmodeller, sämre än Volvo faktiskt, men har till i år klättrat sex placeringar och ligger därmed i sektionen ”pålitliga”. Volkswagen är dock inte största listklättraren utan det är Chrysler som är det. Från nästan absoluta botten har de klivit upp till att bli pålitliga.

I toppen är det än en gång Toyota och Lexus som dominerar. De har sällskap i högsta betygssektionen av Kia och Audi samt nykomlingen BMW som klättrat fyra placeringar. Subaru ligger fortfarande utanför toppen efter att de i fjol halkat ut. I år ses Subaru återigen ”bara” som ett pålitligt märke, inte ett mer pålitligt märke.

Buick, Hyundai, Mazda och Infiniti har halkat ur toppsektionen.

Consumer Reports pålitlighetsrapport baseras på ägarutlåtanden efter tre års brukande och innefattar statistik från över 640 000 bilar.