Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110323-volvo pininfarina110323-volvo pininfarina110323-volvo pininfarina
110323-volvo pininfarina

Volvo tar över Pininfarina-fabriken

För åtta år sedan kom Volvo Personvagnar och italienska Pininfarina överens om att samarbeta vad gäller byggandet av Volvo C70. Pininfarina Sverige AB bildades och är verksamt i Uddevalla-fabriken. Men nu står det klart att Volvo tar över hela ruljansen med start 2013.

2003 bildades Pininfarina Sverige AB via ett joint venture mellan Volvo Personvagnar och italienska Pininfarina S.p.A. Det nybildade företaget, som sedan dess varit verksamt i Uddevalla med byggandet av cabrioletmodellen Volvo C70, ägs av Pininfarina till 60 procent medan resterande del ägs av Volvo.

Men i dag meddelas det att detta framgångsrika joint venture avslutas. Volvo kommer från och med maj 2013 att ta över hela ägarskapet av Pininfarina Sverige AB och därmed också fabriken i Uddevalla. Verksamheten, det vill säga tillverkningen av C70, kommer att fortsätta utan förändringar och Volvo kommer att ta över hela ansvaret för de anställda.

Anledningen till att samarbetet avslutas ser främst ut att vara Pininfarina. Det italienska familjeföretaget som grundades 1930 har gått på knäna de senaste åren. För drygt två år sedan lades en ny handlingsplan fram, innehållandes punkter som att allt bilbyggarsamarbete med andra biltillverkare ska upphöra och att de ska koncentrera sig på det de är bäst på – rita bilar och bygga till sig själva.

– Bilindustrin har genomgått epokgörande förändringar de senaste tre åren. Pininfarinas framtid kommer att vara baserad på design och produktutveckling, hållbar mobilitet och varumärkesutveckling. Det är orsaken till att vi nu, efter många års framgångsrikt samarbete med Volvo Personvagnar, tar oss an framtiden med andra förutsättningar, säger Silvio Pietro Angori, vd för Pininfarina S.p.A.

Volvo Personvagnar vd Stefan Jacoby är nöjd med det som varit men blickar nu framåt:

– Vårt joint venture med Pininfarina har varit mycket framgångsrikt, med stora fördelar för bägge parter. När vi nu avslutar vårt samarbete är det i samförstånd och i en tid med nya utmaningar för bägge företagen.

Läs mer