Foto: Patrik Lindgren

Volvo tar topplacering i undersökning – har bästa tekniken

I en ny undersökning från J.D. Power placerar sig Volvo i topp när ägare får tycka till om de tekniska finesserna i bilar. 

I tidigare undersökningar gällande bland annat upplevs kvalitet har det inte varit särskilt munter läsning för Volvo då de placerat sig nära botten bland märken som Tesla. Medan Kia landat högst upp. Nu har amerikanska J.D. Power genomfört en undersökning där de i stället fokuserar på vad ägare gillar eller inte bland bilarnas tekniska finesser.

Volvo placerar sig i den absoluta toppen, bland premium-tillverkare, tätt följd av BMW och Cadillac. Tesla faller helt utanför listan då de inte tillåter att J.D. Power kontaktar ägare i flera delstater i USA. Baserat på övriga staters svar har de dock tagit fram en uppskattad siffra på 593 vilket betyder att de skulle ha placerat sig på en andra plats efter Volvo som har 617.

Biltillverkare som Porsche och Mini ligger i botten med 453 respektiver 444 poäng. Ett intressant resultat då Mini faktiskt delar sin teknik med BMW som ligger så pass högt upp på listan.

De mest populära tekniska hjälpmedlen är saker som mer avancerade backkameror där föraren har möjlighet att se 360 grader runt bilen med fågelperspektiv. När det kommer till saker som avancerade assistanssystem likt adaptiv farthållare och filkörningsassistans visar det att vissa uppskattar funktionerna, medan andra inte riktigt litar på dem eller helt enkelt inte använder dem. Saker som geststyrning som bland annat BMW har uppskattas inte alls av de tillfrågade.

Medan Volvo ligger i topp bland de premiumklassade tillverkarna är det Hyundai som ligger i topp bland övriga, tätt följd av Subaru och Kia.

Foto: J.D. Power