Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Volvo tillåter HVO100 – i taxibilar

Det förnyelsebara dieselbränslet HVO100 tillåts nu av Volvo, dock enbart som bränsle i taxibilar i Sverige.

HVO100 är bränslet på mångas läppar. Detta dieseldrivmedel är 100 procent förnybart och sänker koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med traditionell fossil diesel. HVO100, där HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och 100 för den procentuella inblandningen av HVO, har väldigt stora likheter med vanlig diesel vilket gör att exempelvis fordons motorer och tankanläggningen inte behöver specialanpassas. Men fordonstillverkare behöver ändå godkänna att drivmedlet kan och får lov att användas i deras motorer, för bland annat garantier fortsatt ska gälla.

I dag meddelar Volvo Cars att de tillåter HVO100 för alla taxibolag i Sverige som kör Volvo. Anledningen till att de numera godkänner drivmedlet är ett test som de har genomfört tillsammans med Taxi Göteborg sedan i våras.

Omkring hundra Volvo-taxibilar i Göteborg har under fem månaders tid körts med HVO100 i tanken, utan att några speciella konverteringar eller anpassningar på bilarna. Bilarna har vid de reguljära servicetillfällena analyserats och slutsatsen var att bränslet inte påverkade negativt.

– Våra analyser har kommit fram till att bilarna betett sig precis som om de hade tankats med vanligt diesel. Den data vi fått fram ser tekniskt bra ut och inget oförutsett har inträffat, säger Ulf Karlsson som är bränsleexpert på Volvo Cars.

Konventionell diesel i jämförelse med dieselbränslet HVO100. Foto: Colabitoil

HVO100-bränslet som från och med nu får lov att tankas i godkända Volvo-bilar i taxiversion måste uppfylla bränslestandarden EN 15940. De motorer som i dagsläget omfattas av beslutet är dieselmotorerna D3, D4 och D5 och modellerna som berörs är S90 och V90 av årsmodell 2018 och 2019 samt V60 av årsmodell 2019.

– Taxibolagen är mycket viktiga kunder för oss och därför känns det extra glädjande att vi nu kan erbjuda ett miljöalternativ för dem. Många taxibolag i dag har tydlig miljöprofil och krav på att köra fossilfritt, säger Fredrik Isakson som chef för företagsförsäljningen på Volvo Car Sverige.

HVO100 inte godkänt övriga Volvo-bilar

Volvo öppnar inte upp för HVO100 i bilar som inte är taxibilar. ”I dag är bränslet inte tillåtet generellt i Volvo-bilar och garantier gäller inte om man skulle tanka HVO100 och något inträffar”, skriver Volvo Cars i dagens pressmeddelande.

Men det kan i framtiden komma att bli tillåtet att köra med HVO100 även i andra dieseldrivna Volvo-bilar, det beror på vad kommande tester och kontroller visar.

– När det gäller taxibolagens flottor kan vi fortsatt ha en noggrann kontroll. Vi avvaktar därför ytterligare för att kunna läsa av mer resultat innan ett sådant beslut kan bli aktuellt, säger Ulf Karlsson.