Volvo uppdaterar S90, V90 och XC90 – ny teknik och nya drivlinor
90-trion i Volvos utbud är ganska ny, till viss del väldigt ny, men redan är det dags för en första uppdatering. Det handlar om att trycka in mer teknik i bilarna, framför allt säkerhetsmässig, och nya drivlinealternativ.
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
Volvo presenterar en rad nyheter som från och med nu i november tar plats i Volvos 90-serie som utgörs av S90, V90 (inklusive Cross Country) och XC90 och sedermera även i nya 60-serien som har premiär nästa år.
Den ”minsta” nyheten är att Sensus Connect-infotainmentsystemet nu också är Android Auto-kompatibelt. Sedan tidigare fungerar Apple CarPlay.
– Volvo Cars är den enda biltillverkaren som har skapat ett gränssnitt med delad skärm, där du kan använda både smarttelefonens och bilens funktioner samtidigt, utan att ändra vy. Detta är i första hand en säkerhetsfunktion som syftar till att göra vårt gränssnitt till marknadens mest användarvänliga. På samma sätt innebär vår over-the-air-uppdatering att du alltid har de senaste kartorna till hands, säger Peter Mertens, Senior Vice President för Research and Development på Volvo Car Group.
Den over-the-air-uppdatering som Peter Mertens syftar på är alltså en trådlös funktion för att uppdatera nativationssystemets kartor, utan att man måste plugga in en USB-sticka, en DVD-skiva eller liknande i bilen. OTA-uppdateringar har länge funnits i exempelvis mobiltelefonbranschen och Tesla-ägare brukar framhålla tekniken som överlägsen.
Nya säkerhetsfunktioner
I och med att dagens bilar är uppkopplade ”till molnet” har Volvo tagit fasta på det i högre utsträckning än tidigare. 90-serien kommer från och med nu att innehålla två webbaserade säkerhetsfunktioner; varning för hala vägbanor (Slippery road alert) och information om varningsblinkers på vägen (Hazard light alert).
Systemen använder alltså bilens trådlösa uppkoppling för att kommunicera med andra Volvo-bilar på vägen – med hjälp av det så kallade molnet (molnet kan beskrivas som Internet-baserade IT-tjänster).
Systemet som varnar för hala vägbanor (se film ovan) samlar in information om det rådande vägförhållandet där bilen befinner sig och meddelar inte bara föraren om hur läget är utan även bakomvarande Volvo-bilar och dess förare. På samma sätt får samma bil även information om eventuell hal vägbana längre fram på vägen med hjälp av information från framförvarande Volvo-bilar.
På samma sätt fungerar systemet som informerar föraren om varningsblinkers på vägen (se film nedan). Står det en Volvo-bil med varningsblinkers påslagna länge fram på vägen, exempelvis skymd efter en kurva eller i ett backkrön, får föraren vetskap om detta i förväg och kan därmed anpassa hastigheten och passera på ett mer säkert vis.
– Dagens Volvo-bilar har många säkerhetssensorer. Att dela säkerhetsrelaterad information – oavsett om det handlar om förhållanden eller faror längre fram på vägen – är ett hänsynsfullt och praktiskt sätt att använda den information bilen redan samlar in. Med de här molnbaserade säkerhetsfunktionerna bidrar Volvo Cars till att skapa en helt ny typ av trafiksäkerhetssystem, säger Peter Mertens.
Dessa båda molnbaserade säkerhetsfunktioner lanseras till en början i Sverige och Norge för att därefter göras tillgängliga även på andra marknander.
Drivlineförändringar
D3-dieselmotorn på 150 hästkrafter kan nu även kombineras med AWD-fyrhjulsdrift. Tidigare fanns den endast i framhjulsdrivet utförande. I S90 drar D3:an i kombination med sexväxlad manuell låda 0,43 liter per mil och släpper ut 114 gram koldioxid per kilometer. Med den nya sexstegade automatlådan är siffrorna desamma. Märk att siffrorna gäller för framhjulsdriven bil.Sist och nyhetsmässigt minst är en ny exteriörfärg kallad Maple Brown, en brun kulör.
https://youtu.be/k2vYC9RdiL0Gilla på Facebook för fler videoklipp!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se