Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091013-volvo-diesel-usa
091013-volvo-diesel-usa
091013-volvo-diesel-usa
091013-volvo-diesel-usa Foto: Lars Ardarve

Volvo USA satsar på diesel och plug in-hybrider

Dieselbilarna har fortfarande inte fått något riktigt fäste på den amerikanska marknaden. Det hindrar inte Volvo från att satsa på dieselmotorer och plug in-hybrider för att leva upp till de kommande amerikanska förbrukningskraven.

 Biltillverkare som säljer bilar i USA måste bättra sig. Enligt de kommande amerikanska CAFE-reglerna (Corporate Average Fuel Economy) får den genomsnittliga bränsleförbrukningen för ett bilmärke inte ligga under 35,3 mpg år 2016. Översatt till svenska innebär det att en genomsnittlig förbrukning på cirka 0,66 liter per mil är det som gäller. Enligt ett uttalande av Volvos USA-chef Doug Speck stavas Volvos lösning diesel och plug in-hybrider.

Den amerikanska bilmarknaden är fortfarande avvaktande i sin inställning till dieselbilarna, Audi, BMW och Mercedes har börjat testa marknaden för dieselmotorer på senare år men annars är oljebrännarna sällsynta på andra sidan Atlanten. Det hindrar inte Doug Speck från att tro starkt på dieselbilar i Volvos modellutbud framöver. I en intervju med Automotive News säger han att det fortfarande är oklart hur stor del av marknaden dieselbilarna kommer att kunna ta, faktorer som bränslepriser, kundintresse och statliga subventioner påverkar vad biltillverkarna ska sälja. Han vill inte säga när Volvo ska börja sälja dieselbilar i USA, men de kommer.

Volvo har inte gjort någon hemlighet av planerna på att lansera S60 och V60 i plug in-hybridutförande om tre år. Än så länge är laddhybriderna bara tänkta för den europeiska marknaden men Doug Speck är säker på att de så småningom ska säljas även i USA.

Läs mer