Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080829-volvo-v30080829-volvo-v30080829-volvo-v30
080829-volvo-v30

Volvo V30 blir av trots allt!

I motsats till tidigare rykten om att Volvo skulle ha lagt ned planerna på nya versioner av C30 kommer nu uppgifter som säger att V30 lanseras 2010. V30 är svensken som ska utmana Mini Clubman och Audi A3 Sportback och rädda Volvos vikande försäljning.

Tidigare i somras kom det rapporter om att Volvo skulle ha lagt ned alla planer på nya modeller byggda på C30. V30 sades vara avknoppad och crossoverversionen – XC30 – likaså. Anledningen uppgavs vara såväl Volvos vikande försäljning som de dystra framtidsutsikterna. Nu kommer däremot nya rapporter som direkt avfärdar de tidigare och säger att V30 visst finns kvar i Volvos planer.

Holländska AutoTelegraaf avslöjar att Volvo planerar att lansera V30 om ungefär två år – 2010. Dessutom uppger de holländska kollegorna att Volvos schema för de närmaste åren innefattar en ny modell varje år. XC60 kommer i höst, nya S60 nästa år och V30 år 2010.

Volvo V30 är inte någon främmande bil för oss svenskar. Redan förra hösten kunde vi berätta allt om V30 samt visa två utförliga illustrationer. C30 kan sägas vara något av en optisk synvilla. Bilen ser längre ut än syskonet C30, men faktum är att det enda som skiljer de två åt är antalet dörrar. Axelavståndet och totallängden är de samma på båda bilarna, medan V30 får fem dörrar till skillnad från C30 som får nöja sig med tre. De nya uppgifterna från AutoTelegraaf säger dock att V30 kommer att bli något längre än C30, och placera sig mellan denna och V50. Vi vet sedan tidigare att V30 kommer att dela C30:s motorutbud. Ett par nya alternativ tillkommer dock, bland annat en ny tvåliters bensinmotor och en dieselhybrid från PSA-koncernen.

Volvo står inför en rad svåra val den närmaste tiden. Den globala marknadens nedgång gör att det blir svårt att få lönsamhet i de modeller som riktar sig mot en smalare publik. Många biltillverkare har på senare tid meddelat att de lägger ned nya modeller, bland annat BMW med X7 och Audi med Q7 Hybrid. För en liten tillverkare som Volvo finns dock risken att modellutbudet blir alltför glest. Dessutom bidrar nya modeller till att väcka uppmärksamhet kring märket och de modeller som redan finns. Därför kan V30 komma att spela en viktig roll. C30 har inte blivit den succé Volvo hoppats på. En ny och fräsch V30 kan bidra med att sprida lite nyhetsglans även över det inte lika dörrtäta syskonet.

Läs mer