Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V40 Cross Country får nya VEA-T5:an med AWD-fyrhjulsdrift

Volvos nya motorstrategi att enbart satsa på fyrcylindrigt (och trecylindrigt längre fram) har redan inletts. VEA kallas strategin, fast lyder nu under ett mer kommersiellt gångbart namn – Drive-E.

Bland annat har den gamla omtyckta femcylindriga T5-motorn på 254 hästkrafter (delvis) fått hoppa åt sidan för att ersättas av en ny T5-motor med endast fyra cylindrar och 245 hästkrafter. Allt för att sänka förbrukningen och utsläppen.

Bland många modeller har V40 fått ta del av den fyrcylindriga varianten, men syskonbilen V40 Cross Country har fått behålla den femcylindriga ”på grund av fyrhjulsdriften”. Nu är det slut på det.

I dag meddelar Volvo att V40 Cross Country får ta del av nya, fyrcylindriga T5:an med 245 hästkrafter och 350 newtonmeter (tio färre än i gamla T5). Den kombineras med Volvos nyutvecklade automatlåda med åtta växlar (som kan manövreras med paddlar vid ratten), alltså inte den sexstegade Geartronic-automatlådan som samspelade med gamla T5-maskinen.

Men bäst av allt är kanske att den fyrcylindriga T5-motorn också är kombinerad med AWD-fyrhjulsdrift, precis som tidigare alltså.

Samma emblem men helt ny motor under huven.

I och med motorbytet gör Volvo V40 Cross Country en enorm resa nedåt i bränsleförbruknings- och koldioxidutsläppslistorna. Gamla V40 Cross Country T5 AWD automat förbrukade vid blandad körning 0,83 liter per mil och släppte ut 194 gram per kilometer. Siffrorna för nya V40 Cross Country T5 AWD automat är 0,64 liter per mil och 149 gram per kilometer. En rejäl sänkning som Audi och BMW är långt ifrån att matcha med sina motsvarigheter av Q3 och X1. Mercedes är dock nära med sin GLA 250 4Matic, den har ”bara” 211 hästkrafter och förbrukar 0,65 liter per mil samt släpper ut 151 gram per kilometer.

Volvo V40 Cross Country med nya T5-motorn kommer att finnas tillgänglig från och med i höst.

Du som sitter och hoppas på samma drivlinekonfiguration till bland annat V60 och XC60 förutsätter vi får fortsätta att hoppas förgäves. Först när nästkommande generationer av övriga modeller lanseras sker det saker.