Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V40 facelift officiell om några dagar

Volvos minsting i modellprogrammet – V40 – ska genomgå ett ansiktslyft för att hänga med ytterligare ett par år innan det är dags för generationsskifte. Nyheterna får vi ta del av i nästa vecka, en vecka innan den publika premiären i Genève.

Sedan Volvo V40 lanserades under 2012 har modellen blommat ut till att bli en av de viktigaste i den svenska biltillverkarens bilflora. Trots att V40-försäljningen dalade en aning under 2015 är V40, tillsammans med V40 Cross Country, Volvos näst bäst säljande modell efter XC60 (är även näst bäst utan att räkna in Cross Country-versionen). Drygt 106 000 V40-bilar nådde ut till kunderna under förra året, varav V40-versionen utan CC-tillägget stod för drygt 83 000.

V40 är alltså bara ungefär fyra år gammal som modell och ska därför vara med i svängen ytterligare några år innan det är dags för avlösning. För att motverka fortsatt dalande försäljning kommer Volvo på bilsalongen i Genève i början av mars att visa upp en uppdaterad version av dagens V40, innehållandes förändringar som får modellen att bättre lira tillsammans med Volvos nya modeller XC90, S90 och V90, varav de två sistnämnda även de visas upp i Genève. Just V90 är Volvos stora dragplåster i Genève då det är världspremiär för den – kombiversionen av redan visade S90.

Räkna inte med att få se Tors hammare på V40 facelift.Räkna inte med att få se Tors hammare på V40 facelift.Räkna inte med att få se Tors hammare på V40 facelift.
Räkna inte med att få se Tors hammare på V40 facelift.

V40, som innehåller en stor del komponenter från när Volvo ingick i Ford-sfären, kommer framför allt att uppdateras i fronten, inklusive strålkastarna. Dock ska vi inte förvänta oss att V40 får Tors hammare-strålkastarna som 90-serien har, det känns inte speciellt sannolikt.

Exakt vilka nyheter V40 facelift innehåller, och som V40 Cross Country antagligen också får ta del av, får vi helt enkelt vänta och se om några veckor. Redan den 24 februari kommer en digital världspremiär att äga rum, alltså veckan innan den publika.

V40 i all ära, men det är V90 som blir Volvos stora dragplåster på bilsalongen i Genève i mars.V40 i all ära, men det är V90 som blir Volvos stora dragplåster på bilsalongen i Genève i mars.V40 i all ära, men det är V90 som blir Volvos stora dragplåster på bilsalongen i Genève i mars.
V40 i all ära, men det är V90 som blir Volvos stora dragplåster på bilsalongen i Genève i mars.

Nya generationen V40, den som baseras på CMA-plattformen som utvecklas i Göteborg tillsammans Geely, blir helt fri från Ford-komponenter och beräknas anlända under 2018. Men vi kommer att få en föraning om nya V40 redan under 2017 då en suv-/crossoverversion av V40 presenteras, nämligen XC40.

Näst på tur att presenteras är dock inte V40 facelift utan den av många efterlängtade kombin V90 som har smygpremiär om bara några dagar, närmare bestämt den 18 februari.